Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!

2023. július 14. 12:02
Spanyol mintára Magyarországon is megalakult egy női pásztorközösség, mely a Nők a pásztorságban nevet viseli.
 
A csoport egyik célja, hogy egymást támogatva kilépjenek az árnyékból és saját személyes történeteiken keresztül megmutathassák ma már ritkának és egyedinek számító tudásukat a világnak. A csoport alapítója, Sáfián Lászlóné Ibolya a bugyi termelőszövetkezetben kezdett pásztorkodni férje mellett. Itt ritkaságnak számított a női juhász, pedig már édesanyja is lóhátról terelte a marhákat édesapjával – írja a HVG.
Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!
Habár a nők ugyanúgy kiveszik a részüket a gazdaságban végzett munkából, ez mégis többnyire láthatatlan marad. Elisa Oteros-Rozas spanyol pásztorkutató, agroökológus szerint sajnos a társadalom nem figyel oda a nők által birtokolt tudásra, a nők pedig sokszor maguk is újretermelik a rendszert.
 
Ezeket a vidéki nőket pedig duplán érinti a diszkrimináció, egyrészt a nemük miatt, másrészt azért, amit és ahol dolgoznak. A pásztornők most azért küzdenek, hogy elismerjék: ők is teljes értékű pásztorok.
 
 
A nők a pásztorságban csoport tagjai
Vezető: Sáfián Lászlóné
Csoporttagok: Bartáné Zobolyák Csilla, Berczi Imréné, Bercziné Megyeri Dóra, Birtokné Kemecsei Éva, Bugyikné Szalai Erzsébet, Dani Jánosné, Danicz Bernadett, Galán Elena, Gantuya Batdelger Györfi Lászlóné, Hajnal Osvald Zsófia, Id. Máté Jánosné, Indre Mihályné, Kleiberné Virág Melinda, Konkoly Józsefné, Kun Marietta, Lakos Tünde Mária Lelea, Margareta Amy, Márki Piroska, Máté Jánosné, Mészáros Imréné, Némethiné Egri Henrietta, Oteros-Rozas Elisa, Palláné Nagy Kitti, Sáfián Erika, Sáfián Ibolya, Sáfián Lajosné, Somogyi Sándorné, Subicz Éva, Szalai Imréné, Takács Zsuzsanna
 
A következő videóból ennél többet is megtudhatnak róluk:
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kamatstop: itt az újabb hosszabbítás

2023. május 11. 15:30
A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken - jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.
 
A tárcavezető emlékeztetett: a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött.

GFM: rendkívül eredményesek a kormány terelőlépései, óriási mértékben nőtt a lakosság kezében lévő állampapír állomány és jelentősen javult hazánk önfinanszírozási képessége

2023. október 11. 16:41
A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a lakossági szereplőket abban, hogy megtakarításaik a szankciós infláció közepette is megőrizhessék értéküket. A kormány ennek érdekében négy elemből álló intézkedéscsomag bevezetéséről döntött, amelynek köszönhetően csökken az állam kamatkiadása, javul hazánk önfinanszírozási képessége, nő az állampapírok iránti kereslet, miközben a lakosság megtakarításai is megőrzik reálértéküket – közölte szerdán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).