Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!

2023. július 14. 12:02
Spanyol mintára Magyarországon is megalakult egy női pásztorközösség, mely a Nők a pásztorságban nevet viseli.
 
A csoport egyik célja, hogy egymást támogatva kilépjenek az árnyékból és saját személyes történeteiken keresztül megmutathassák ma már ritkának és egyedinek számító tudásukat a világnak. A csoport alapítója, Sáfián Lászlóné Ibolya a bugyi termelőszövetkezetben kezdett pásztorkodni férje mellett. Itt ritkaságnak számított a női juhász, pedig már édesanyja is lóhátról terelte a marhákat édesapjával – írja a HVG.
Milyen egy női pásztorközösség? Most megtudhatod!
Habár a nők ugyanúgy kiveszik a részüket a gazdaságban végzett munkából, ez mégis többnyire láthatatlan marad. Elisa Oteros-Rozas spanyol pásztorkutató, agroökológus szerint sajnos a társadalom nem figyel oda a nők által birtokolt tudásra, a nők pedig sokszor maguk is újretermelik a rendszert.
 
Ezeket a vidéki nőket pedig duplán érinti a diszkrimináció, egyrészt a nemük miatt, másrészt azért, amit és ahol dolgoznak. A pásztornők most azért küzdenek, hogy elismerjék: ők is teljes értékű pásztorok.
 
 
A nők a pásztorságban csoport tagjai
Vezető: Sáfián Lászlóné
Csoporttagok: Bartáné Zobolyák Csilla, Berczi Imréné, Bercziné Megyeri Dóra, Birtokné Kemecsei Éva, Bugyikné Szalai Erzsébet, Dani Jánosné, Danicz Bernadett, Galán Elena, Gantuya Batdelger Györfi Lászlóné, Hajnal Osvald Zsófia, Id. Máté Jánosné, Indre Mihályné, Kleiberné Virág Melinda, Konkoly Józsefné, Kun Marietta, Lakos Tünde Mária Lelea, Margareta Amy, Márki Piroska, Máté Jánosné, Mészáros Imréné, Némethiné Egri Henrietta, Oteros-Rozas Elisa, Palláné Nagy Kitti, Sáfián Erika, Sáfián Ibolya, Sáfián Lajosné, Somogyi Sándorné, Subicz Éva, Szalai Imréné, Takács Zsuzsanna
 
A következő videóból ennél többet is megtudhatnak róluk:
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás

2024. január 18. 12:42
2023-ban tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb. 

2500 traktor az utcán Brüsszelben

2023. március 07. 16:14
Az Európai Bizottság blokkolta a támogatások folyósítását, mutatjuk, hogy miért.
 
Több mint 2500 traktorral vonultak ki a flamand gazdák tüntetni Brüsszelben, hogy tiltakozzanak a nitrogén-kibocsátás korlátozására irányuló tervek ellen.
 
HA NINCSENEK GAZDÁK, NINCS ÉLELMISZER, SEM JÖVŐ!