Történelmi lépés: a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében vettünk részesedést

2024. június 06. 13:04
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép.
Történelmi lépés: a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében vettünk részesedést
Az azerbajdzsáni földgázmező a világ egyik legnagyobbja / Fotó: AFP
 
Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bakuban.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
A tárcavezető az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán történelmi megállapodást írtak alá, amelynek nyomán Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép.
 
Ekként megállapodás született arról, hogy Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, amely itt található Azerbajdzsánban – tudatta.
 
A Shah Deniz mező éves kitermelése megközelíti a 30 milliárd köbmétert, s a kitermelt gáznak egy jelentős része az úgynevezett Déli Gázfolyosón keresztül Európába kerül – tette hozzá. A megegyezés értelmében Magyarország részesedést, tulajdonrészt vásárol ebben a földgázmezőben. Ez a fejlemény Magyarország földgázellátási biztonságát teljesen új dimenzióba helyezi. Gyakorlatilag a földgázszükségletünk egy komoly részével mi magunk fogunk tulajdonilag rendelkezni – folytatta.
 
Majd leszögezte, hogy ez történelmileg új helyzet Magyarország energiaellátásban, és az eddiginél sokkal nagyobb védettséget biztosít hazánk számára a nagy energiapiaci ármozgásokkal és bizonytalanságokkal szemben.
 
Szijjártó Péter leszögezte, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség óriási versenyelőnyt, egyúttal pedig jelentős biztonságot is ad Magyarországnak, miután Azerbajdzsán rendkívül fontos szereplőjévé vált hazánk energiaellátásának.
Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember és világítás
Rámutatott, hogy idén három fontos mérföldkő átlépése történt meg ebben a vonatkozásban, az egyik, hogy Magyarország idén vásárolt először földgázt Azerbajdzsántól, 50 millió köbméter mennyiségben, és mindkét oldal kész az együttműködés folytatására.
 
Aztán júliusra létrejön a közös vállalat Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország között, amelynek az lesz a feladata, hogy a Kaszpi-térségben termelt zöldenergiát Közép-Európába juttassa – húzta alá. Arra is kitért, hogy a Mol azerbajdzsáni beruházásainak értéke elérte a kétmilliárd dollárt, ezáltal a magyar vállalat lett a dél-kaukázusi ország legnagyobb tengeri olajmezőjében már a harmadik legfőbb tulajdonos.
 
Tájékoztatása szerint tavaly több mint ötmillió hordónyi kőolaj kitermelése jutott a Molra, ez a vállalat csoportszintű kitermelésének 15 százaléka.
 
Az együttműködésnek a folytatásaként a Mol és a SOCAR között megindultak a tárgyalások egy cseppfolyósítottgáz-beszerzési keretszerződés tárgyában.
 
Mivel Azerbajdzsán új szereplő az energiaellátásunkban, ezért ez a helyzet számunkra sokkal stabilabb energiaellátást biztosít, sokkal nagyobb biztonságot ad az energiaellátásban – szögezte le a miniszter.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia életműdíját

2024. június 18. 19:31
Bock József villányi borász vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját ma az Országházban.

Megszületett a megállapodás, 16 százalékos béremelést kapnak a kukások

2023. január 13. 14:03
A bérmegállapodást csütörtökön (2023.01.12.) írták alá az FKF és a kukás szakszervezetek képviselői.
 
Idén január elsejétől 16 százalékos béremelést kapnak a kukások az FKF és a szakszervezetek képviselői között létrejött, csütörtöki megállapodás értelmében – áll a Budapesti Közművek közleményében. A megállapodást támogatták a dolgozók által delegált képviselők is.