Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

2023. július 31. 12:02
Jó pár termék ára a beszerzési árnál is alacsonyabb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopoknak viszont vége.
 
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok, ami azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be.
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

 Így a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz keddtől, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy drágábbak lesznek – emlékeztet a Ripost. Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül alakulhat literenként, a lisztté 190 forint/kg körül, a sertéscombé 1500 forint/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.

Az infláció letörése érdekében – július 1-jével – bevezetett kötelező akciózás augusztus 1-gyel kiegészül a jelenleg még árstopos termékekkel. Az árcsökkentés során a boltoknak legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Hogy mit akcióznak le, azt a kereskedő dönti el, a leárazás mértékét viszont a kormány határozza meg, ami a jelelegi 10-ről 15 százalékra emelkedik keddtől – emlékeztet a bulvárlap. A várhatóan szeptember 30-ig érvényben lévő kötelező akció néhány csomagküldő kereskedőre is vonatkozik, mint például a Foodora vagy a Wolt.

A kormány arról is döntött, hogy megemelik a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget és lehetővé teszik, hogy ebből a pénzből hideg élelmiszert is lehessen vásárolni augusztus elsejétől. A döntés értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül – ami évi 450 000 forint – a Széchenyi Pihenő Kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 000 ezer forintos összeget utalhatnak, ami béren kívüli juttatásnak minősül. 
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

 

Kapcsolódó cikkek

AZ AGRÁRIUM NÉLKÜLÖZHETETLEN ELEME A JÉGKÁRMÉRSÉKLŐ RENDSZER

2023. január 31. 13:13
Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.
 

Megalakult a Vásárcsarnokok, piacok együttműködési fóruma

2023. szeptember 06. 14:24
Megalakult a Vásárcsarnokok, piacok együttműködési fóruma szerdán Budapesten; a szerveződés első közös eseménye a szeptember 22-ei Nyitott piacok napja – Piacok éjszakája lesz.