Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

2023. július 31. 12:02
Jó pár termék ára a beszerzési árnál is alacsonyabb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopoknak viszont vége.
 
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok, ami azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be.
Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

 Így a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz keddtől, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy drágábbak lesznek – emlékeztet a Ripost. Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül alakulhat literenként, a lisztté 190 forint/kg körül, a sertéscombé 1500 forint/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.

Az infláció letörése érdekében – július 1-jével – bevezetett kötelező akciózás augusztus 1-gyel kiegészül a jelenleg még árstopos termékekkel. Az árcsökkentés során a boltoknak legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Hogy mit akcióznak le, azt a kereskedő dönti el, a leárazás mértékét viszont a kormány határozza meg, ami a jelelegi 10-ről 15 százalékra emelkedik keddtől – emlékeztet a bulvárlap. A várhatóan szeptember 30-ig érvényben lévő kötelező akció néhány csomagküldő kereskedőre is vonatkozik, mint például a Foodora vagy a Wolt.

A kormány arról is döntött, hogy megemelik a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget és lehetővé teszik, hogy ebből a pénzből hideg élelmiszert is lehessen vásárolni augusztus elsejétől. A döntés értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül – ami évi 450 000 forint – a Széchenyi Pihenő Kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 000 ezer forintos összeget utalhatnak, ami béren kívüli juttatásnak minősül. 
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

 

Kapcsolódó cikkek

Ismét drágul az üzemanyag

2023. augusztus 16. 15:09
A hét közepi 7-7 forintos drágulás után ismét emelkedik az egyik üzemanyagtípus ára.

Átadták a Marcali Légimentő Bázist

2024. január 08. 15:04
Az új mentési központ a sármelléki bázis szerepét vette át annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudja a sürgős betegellátást biztosítani.
 
A Készenléti Rendőrség (KR) a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. (MLN Kft.) feletti tulajdonosi jogokat 2020. január 1-je óta gyakorolja. Az egészségügyi szakmai irányítást azonban továbbra is az Országos Mentőszolgálat látja el mind a riasztások tekintetében, mind a mentési folyamatok koordinálásában.