Tovább erősödik Magyarország és az ENSZ szakosított mezőgazdasági szervezetei közötti együttműködés

2019. november 29. 08:23
Az elmúlt évtizedben Magyarország nemzetközi fejlesztési tevékenysége és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkája szorosan összefonódott. Hazánk egyetért a FAO főbb célkitűzéseivel és továbbra is elkötelezett a szervezet munkájának támogatása mellett - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a FAO új Főigazgatójával, Qu Dongyu-val folytatott november 26-ai tárgyalásán Rómában.

A 2007-ben kötött megállapodás keretében Magyarország erőforrásaihoz mérten igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez és otthont ad a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának, valamint Szolgáltató Központjának is. Az ENSZ irodák köre folyamatosan bővül, mára már több ENSZ szervezet is Budapestre helyezte regionális székhelyét vagy szolgáltató központját. Nagy István hangsúlyozta, hogy hazánk kész folytatni az eddigi sikeres együttműködést a FAO-val és annak budapesti hivatalaival a szervezet közös céljainak elérése érdekében.  Az agrártárca folytatja a megkezdett, valamint további projektek finanszírozását is tervezi.

Az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeiről a tárcavezető római látogatása során megbeszélést folytatott Gilbert Fossoun Houngbóval, az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elnökével is. Nagy István kiemelte, Magyarország célja, hogy a fejlődő országokban, így az afrikai kontinensen is helybe, oda vigye a segítséget az agráriumban, ahol szükség van rá. Hazánk így a gazdák szaktudásának gyarapításán és gazdaságaik fejlesztésén keresztül hozzájárul az élelmezésbiztonság javításához is. A megbeszélés során szó esett a magyar hozzájárulás célzott, Ugandában történő felhasználásáról is.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőtt az agrárbiztosítási díjtámogatások keretösszege

2021. február 26. 07:53
Tavaly ötmilliárd forintról hétmilliárdra, idén pedig további négy milliárddal nőtt a mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás keretösszege - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Több mint húszmilliárd forintos beruházássorozat indul a Homokhátságon

2020. július 29. 07:18
Több mint húszmilliárd forintos beruházássorozat indul a Homokhátságon, amelyből öntözés- és infrastruktúrafejlesztés is megvalósul - jelentette be az agrárminiszter kedden a szegedi nagybani piacon.