Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai Kenyával

2024. március 14. 17:28
Afrika lehet a világ legnagyobb globális élelmiszer-előállítója, hazánknak pedig az ebben rejlő lehetőségeket ki kell használnia – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Mithika Linturival, Kenya mezőgazdasági és állattartásért felelős tárcavezetőjével egyeztetett csütörtökön, Nairobiban.
Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai Kenyával
A miniszter a találkozón közölte, hazánk elkötelezett abban, hogy a Magyarország és Kenya között meglevő kétoldalú agrárkapcsolatokat tovább mélyítse. Ennek a folyamatnak fontos állomása lehet a kétoldalú kereskedelmi együttműködések erősítése, illetve a növénytermesztésben rejlő lehetőségek kiaknázása.
Tovább erősödnek hazánk agrárkapcsolatai Kenyával
Nagy István hozzátette, Kenyában folyamatosan nő a népesség a termőföld azonban sajnos veszít minőségéből, az élelmiszer-biztonság éppen ezért felértékelődik. A tárcavezető fontos előrelépésnek tartja, hogy az Agrárminisztérium támogatásával létrejön egy mintafarm a térségben, ami az élelmezésbiztonságot tovább segítheti. A projekt emellett további lehetőségeket tartogat a vetőmag nemesítés és előállítás területén is.
 
A megbeszélés keretében a miniszter felhívta kenyai kollégája figyelmét az tudományos és oktatási együttműködések kiszélesítésére is. A tudományos ismeretek, oktatók és diákok cseréjével tovább fejlődhet a mezőgazdaság. Hazánknak a FAO-ban történő szerepvállalásán keresztül lehetősége van egy ösztöndíj program keretében a magyar agrártudás átadására is a kenyai egyetemi hallgatók részére. Az afrikai diákok nagyon aktívak, hiszen már kéttucat kenyai fiatal magyarországi tanulmányait támogattuk – fűzte hozzá a miniszter.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Nagy bejelentést tett Szijjártó Péter: íme, Magyarország döntése az ukrán gabonáról

2023. január 18. 12:35
Magyarország tízezer tonna gabona Afrikába szállítását finanszírozza mintegy 3,5 millió dollár értékben Ukrajnából a globális élelmezési válság megoldását célzó erőfeszítések keretében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kongói kollégáját fogadta Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Christophe Lutundula Apala Pen'Apalával közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy bár a két ország között jelentős a földrajzi távolság, a globális biztonsági fenyegetések mindkét felet érintik.

AGROmashEXPO 2023: Beszélgetés Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft. igazgatójával (videó)

2023. január 27. 18:55
Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft igazgatójával, valamint Kovács Gábor területi képviselővel beszélgetett Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója, az AGROmashEXPO-n.