Tovább zuhan a tej ára, bajban a termelők

2023. április 13. 10:57
Van, aki abbahagyta a szarvasmarhatartást.
 
A tejtermelők beszámolói szerint márciusban sem csökkent a tejfelvásárlási ár csökkenésének üteme, és a lejtmenet várhatóan a következő hónapokban sem áll meg.
Tovább zuhan a tej ára, bajban a termelők
A KSH adatai szerint tavaly 3 százalékkal csökkent a szarvasmarhatartók száma
 
A tejet a termelők és a feldolgozók is olcsóbban adják
Gamos András, a paksi székhelyű Milkmen Kft. szaktanácsadója, korábbi ügyvezetője beszélt a vg.hu-nak arról, hogy újabb mintegy 15 forintot csökkent márciusban a nyers tej felvásárlási ára, így már alá került a 200 forintos lélektani határnak is.  A szakember hozzátette, hogy a tej árának változása cégenként eltérő lehet.
 
A gyengülő fogyasztás és az uniós export hanyatlása lejjebb nyomta a termelői és a feldolgozói árakat is, így nem csak a boltokban csökkennek a tejtermékek árai.
 
Gamos András szerint, a tejtermelők hozzászoktak az árak ciklikus változásához, hiszen korábban is voltak olyan időszakok, amikor jóval az önköltség alatti árakat kaptak a tejért, és voltak olyan időszakok is, amikor magasabb volt az ár, és lehetőségük volt  tartalékolni.
 
Azt viszont, hogy a mostani árcsökkenés kit mennyire sújt, mennyire kerültek az árak az önköltség alá, a hazai tejtermelői körre általánosan lehetetlen megfogalmazni – mondta a szaktanácsadó, majd hozzátette:
 
Ennek az az oka, hogy a itthoni piacra bekerült nagy mennyiségű ukrán gabona jóval alacsonyabb áron, mint amelyen esetleg a tejtermelők tavaly ősszel betároltak. Kérdés tehát, hogy annak idején ki mennyire tudott takarmányt készletezni, mert aki tudott, annak most a drága takarmányt kell feletetnie, ami növeli az önköltséget – magyarázta.
 
szarvasmarha
 
A nyugat-európai piac nagymértékben befolyásolja a magyar helyzetet
A KSH adatai szerint tavaly 3 százalékkal csökkent a szarvasmarhatartók száma - a tapasztalatok szerint, aki abbahagyja a szarvasmarhatartást és a tejtermelést, az jellemzően nem kezdi újra.  A szakember szerint ennek ellenére sem kell a vészharangot kongatni, mert erőteljes koncentráció megy végbe a piacon. A nagy, jól működő üzemek növelik a létszámot, kisebb parasztgazdaságok is gyakran létesülnek 20-30 tehénnel, közülük néhány képes felnőni a középkategóriába is.
 
A szakértő szerint a következő hónapokban a nyerstej-piacon még egy enyhe, és egyre lassuló ütemű árcsökkenés várható, a valódi kérdést azonban az jelenti, hogy mi történik a nyugat-európai piacon, mert az nagymértékben befolyásolja a magyar helyzetet. Gamos András megfogalmazása szerint a globális piaci hatások már annyira érvényesülnek itthon is, hogy az új-zélandi időjárás jobban hat a tejárakra, mint a hazai.
 
A bolti árakat egyaránt hat a felvásárlási árak csökkenése és az üzletláncok árháborúja, ami a tejtermékek árának mérséklődéséhez vezetett.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Forradalmi lépés: „esőcsináló” repülőgépek Romániában

2023. április 19. 11:20
Repülőgépek segítségével fakasztanának vizet a felhőkből Romániában. Az elmúlt és sajnos a jövendő évek aszályai ilyen, hétköznapinak nem mondható megoldásokat tesznek szükségessé.
 
Nyolc „esőcsináló" repülőgép beszerzését tervezi megvásárolni uniós pénzből Románia – adta hírül a magyarnemzet.hu. Ilyen, különleges repülőgépeket először 2019-ben próbáltak ki keleti szomszédunknál, 2021-ben a dél-romániai Baragan síkságon, tavaly pedig több országrészben, a Partiumban, Arad és Szatmárnémeti térségében.

A víz vagy túl sok, vagy túl kevés!

2023. december 05. 14:10
Az elmúlt két évtized tapasztalatai, valamint a klímaelőrejelzések arra engednek következteti, hogy mihamarabb fel kell készülni a szélsőségekre, de várhatóan leginkább egyre gyakoribbá váló vízhiányos időszakokra, különös tekintettel a síkvidéki területeken!