Továbbra is utat talál a lengyel alma Oroszországba

2023. október 10. 15:51
Belarusz és Kazahsztán felől kerülve érkezik “szürke export” keretében a Nagy Medve mancsai közé a lengyel alma.
 
Továbbra is utat talál a lengyel alma Oroszországba
Az EastFruit ukrán elemzői szerint a lengyel gazdák a tilalom ellenére szép csendben továbbra is almával látják el Oroszországot, és ezzel jó pénzt keresnek. Ugyanakkor rendszeresen követelik, hogy tiltsák be az élelmiszerek importját Ukrajnából, abból az országból, amely az orosz agresszortól magát és Európát is védi – állítják az ukrán elemzők.
Lengyelország: továbbra is utat talál az alma Oroszországba - FruitVeB
Az Oroszországba irányuló uniós almaimport-tilalom ellenére 2023 első fél évében az EastFruit becslései szerint 50-70 ezer tonna lengyel frisspiaci alma talált gazdára a Nagy Medvénél. Hogyan sikerül Lengyelországnak kijátszania a tilalmat? Leginkább Kazahsztán és Fehéroroszország segít a lengyel termelőknek és kereskedőknek, ugyanis ezekbe az országokba, amelyek Oroszországgal együtt az úgynevezett Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai, nem tilos az alma exportja. A kazah és belarusz kereskedők meglehetősen aktívan használják ki ezt a lehetőséget arra, hogy re-exportálják a lengyel almát az orosz piacra. Természetesen az ilyen műveletek Kazahsztánban és Fehéroroszországban nem legálisak, mivel az alma eredetére vonatkozó dokumentumokat kicserélik, de a szabályozó hatóságok minden országban szemet hunynak e tevékenység felett. Ráadásul Oroszország is erősen ösztönzi a “szürkeimportot”.
 
Ezt abban az esetben “párhuzamos importnak” lehetne nevezni, ha a lengyel beszállítók nem tudnák, hogy ki lesz az alma végfogyasztója. Ez azonban nem így van, az EastFruit információi szerint a lengyel beszállítók pontosan tudják, hogy az alma Oroszországba fog kerülni, de a bevétel érdekében szemet hunynak afelett, hogy a háborús agresszorral üzletelnek. Sőt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a tényt elrejtsék a nyilvánosság elől.
Ez elképesztő: így trükköznek a lengyelek és az oroszok az almával
A lengyel külkereskedelmi statisztika hivatalos adatai 2023 első hat hónapjára vonatkozóan azt mutatják, hogy 43,2 ezer tonna friss almát exportáltak Kazahsztánba, 26,5 ezer tonnát pedig Fehéroroszországba. Így az ezen országokba irányuló szállítások összmennyisége megközelítette a 70 ezer tonnát, ami a Lengyelországból ebben az időszakban exportált összes alma több mint 15%-át teszi ki.
 
A Lengyelországból származó alma célországai között vezető helyen állt még Románia 47,8 ezer tonnás mennyiséggel, Egyiptom 36,7 ezer tonnával, és a harmadik helyre felzárkózott egy új piac,  India, amely eddig az idén 25,3 ezer tonna lengyel almát vásárolt.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeb

Kapcsolódó cikkek

Termelői piacot adtak át Bárándon

2023. május 16. 18:29
A mintegy 100 millió forintból megvalósult beruházás több funkciót ellát a településen.
 
Termelői méz, házi kenyér és pékáru, paprikakrémek és savanyúságok, száraztészta, textiltermékek – csak néhány helyben előállított portéka, ami az arra járókat várta május 16-án, kedden a bárándi termelői piacon. A beruházás hivatalos átadására ünnepséget szervezett a község önkormányzata, s nem is csoda: jelentős szerepe lesz a kistelepülés életében ennek a többfunkciós épületnek, melyet a Vidékfejlesztési Program mintegy 94 millió forintos támogatásából, valamint a bárándi önkormányzat 5,5 millió forintos saját forrásából valósítottak meg.

Tiszta élelmiszer, tiszta élet

2023. július 10. 14:42
Kovács-Wölfinger Diána és Kovács Gábor nyolc éve élnek együtt tanyájukon, a Tisza mellett fekvő Mindszenten. Missziójuk a tiszta élelmiszer előállítása, miközben a következő generációnak bemutatják a jószág szájától az asztalig tartó útját.