Trükköznek a bérekkel a munkaadók

2018. február 13. 11:39
Trükköznek a bérekkel a munkaadók, a cégek a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével próbálják kikerülni a kötelezően megemelt javadalmak kifizetését – írja a Népszava.

A lap megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a munkaügyi hatóság összesen 657 munkavállaló esetében tárt fel szabálytalanságot a minimálbér, valamint a garantált bérminimum meg nem fizetése miatt.

Tavalyhoz képest emelkedett például a garantált bérminimummal kapcsolatos intézkedések száma, ezek az esetek ugyanakkor csupán a munkabérrel összefüggő egyéb szabálytalanságok 10 százalékát tették ki.

Ennél ugyanakkor jóval több dolgozót érinthettek a kötelező béremelésekkel kapcsolatos szabálytalanságok és trükkök. Gyakori például, hogy a teljes munkaidőben dolgozókat részmunkaidőre jelentik be. Előfordul, hogy jogsértés ugyan nincs, mégis kevesebbet visz haza a dolgozó: például megemelik a bérét, de megszüntetik az addigi cafeteriajuttatásokat.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordhozamot adtak a nyári növények

2016. augusztus 15. 07:52
Rekordhozamot ért el az őszi búza, az árpa és a repce - közölte a pénteken kezdődő hajdúböszörményi Hajdúsági Expót megelőző sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Veszélyben az agrárszakemberek utánpótlása

2017. február 07. 08:41
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felsőoktatási kerekasztal megbeszélést szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a főbb piaci szereplők részvételével. A találkozó azért is volt sürgető, mert az agrár-felsőoktatásban tapasztalható képzési problémák az ágazat versenyképességét veszélyeztetik. A találkozó legfőbb üzenete, hogy az oktatásnak a piaci igényekhez igazodva kell működnie, a kereslet és a kínálat hatékony összeegyeztetésével.