Drágulnak az élelmiszerek, ha végleg betiltják ezt a vegyszert

2017. július 24. 07:57
Tumort okoztak állatkísérletekben a glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerek, ezért sokan e vegyszerek betiltását követelik. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy a gazdáknak súlyos károkkal kell szembenézniük, ha nem használhatják a glifozátot, a fogyasztóknak pedig élelmiszer-drágulásra kellene felkészülniük.

A glifozát hatóanyag rákos daganatokat okozott a rágcsálókon végzett kísérletek során – mutattak rá ismételten európai kutatók. Legutóbb májusban juttattak el egy ezzel kapcsolatos levelet Jean Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének.

A glifozátok kapcsán született értékelések egy része tudományosan hibás, azok alapján tehát nem lehet megalapozott döntéseket hozni egészségügyi kérdésekben – jelentette ki Christopher Portier kutató, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) konzultánsa. Az átláthatóság hiánya egyértelműen rontja a közbizalmat az ilyen esetekben – tette hozzá.

Az Európai Bizottság nemrég fejezte ki azt a szándékát, hogy 10 évvel meghosszabbítaná a glifozát hatóanyag licenszét. Mindezt az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) kockázatértékelési bizottságának március 15-én közzétett jelentése alapján tenné, amely szerint „a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek". Ezzel szemben a WHO alá tartozó IARC már 2015-ben felvette a hatóanyagot az emberi egészségre veszélyes, feltehetően rákkeltő szerek listájára.

Idén januárban egy európai polgári kezdeményezés keretében is aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak érdekében, hogy a növényvédő szerekben használt glifozát hatóanyag végleges betiltását érjék el az uniós tagállamokban. Öt hónap alatt összegyűlt a szükséges egymillió szignó, így az Európai Bizottságnak hamarosan döntenie kell arról, hogy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt.

A glifozát ügye nem rutineljárás, a 10 év egyfajta tárgyalási kiindulópont, a döntés a tagállamoké lesz – próbálta eloszlatni az aggodalmakat Anca Paduraru, az EB egészségügyi, élelmiszer-biztonsági és energiapolitikai ügyekért felelős szóvivője. Úgy tűnik, az ECHA sem enged a maga igazából, véleményük szerint „néhány tumoros rágcsáló” nem elegendő bizonyíték arra, hogy a glifozát rákkeltő lenne. Az EB július 19–20-án tagállami megbeszélést folytatott a kérdésről, és végleges döntés alighanem csak év végén várható Brüsszelben.

Visszaeső termésmennyiség, növekvő élelmiszerárak
Angliában a vegyszerkorlátozások káros következményeivel riogatják a közvéleményt. A glifozát hatóanyagú, totális gyomirtó szerek használatának betiltása a brit búzatermelést 20 százalékkal vetné vissza – állítja például egy közelmúltban született szigetországi tanulmány. Az ottani gazdáknak nagyjából 1,1 milliárd euróba kerülne, ha más vegyszerekre kellene átállniuk. Ha a glifozát hatóanyag nem lesz engedélyezett az Egyesült Királyságban, a világ más részein viszont igen, az jelentős hátrányba hozza a gazdaságot. Az uniós szintű tiltás pedig egészen biztosan megemeli az élelmiszerek fogyasztói árát – figyelmeztetett Ian Mulheirn, a gazdasági elemzésekkel foglalkozó Oxford Economics igazgatója. Sok szakértő úgy véli, hogy a vitában több a politika, mint a tudományos megalapozottság. A hatóanyagot 40 éve használják már a mezőgazdaságban, és eddig nem született meggyőző bizonyíték a káros hatásairól – állítja Sarah Mukherjee, a Növényvédelmi Szövetség vezetője.
agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari Körkép 2016 műhelymunka

2016. október 03. 08:29
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Élelmiszeripari Körkép 2016” címmel 6 alkalmas rendezvénysorozatot indított. A szeptember 20-án Budapesten megrendezett nyitóeseményen az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szakértői adtak elő három, az élelmiszeripari szereplőket napjainkban foglalkoztató témában, továbbá sor került mindhárom előadáshoz kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetésekre is.

Gyümölcsösökre is licitálhatnak a gazdák

2016. május 25. 08:09
A miniszter szerint célszerű lenne az állami tulajdonú halastavakat is eladni Hamarosan dönt a kormány arról, hogy vásárolhatnak-e halastavakat a földművelők. A földárverések harmadik ütemében gyümölcsösökre már licitálhatnak a gazdák – tudta meg lapunk.