Tulajdon vagy haszonbérlet - Úton a megoldás?

2018. április 10. 08:00
Egyértelműsíteni kell, hogy kinek mi a tulajdona, ha pedig valaki nem szeretne gazdálkodni, világossá kell tenni, hogyan lehetséges a haszonbérbe adás. A földek tulajdonviszonyait tisztázó program költsége 9,5 milliárd forint

- A Fonyódra érkezők láthatják, hogy az elmúlt időszakban megvalósult 2 és fél milliárd forintos fejlesztés mekkora lendületet adott a településnek - mondta Fazekas Sándor pénteken Fonyódon, a 21. gazdafórumán. A kormány a település adósságállományának konszolidációjához 1 milliárd forinttal járult hozzá.

Fazekas Sándor: a Balaton környékén is vannak olyan területek, amelyeknél 50-100 vagy annál is több tulajdonos van - fotó: agrotrend.hu 

A földművelésügyi miniszter kijelentette: az agrártárca elkötelezett abban, hogy a helyi termelők és a tágabb vonzáskörzetben dolgozók minél egyszerűbben tudják a megtermelt élelmiszereket értékesíteni. Ezt segíti a fonyódi piaccsarnok folyamatban lévő felújítása is, ami 300 millió forint állami támogatásból valósul meg.

- Remélhetőleg hamarosan megépül az a kerékpárút is, amely közvetlenül Fonyódról az ország egyik legjobb gyógyvizével büszkélkedő Csisztapusztai gyógyfürdőhöz vezet - tette hozzá.

Fazekas Sándor kiemelte: sikerült egy olyan programot elindítani az elmúlt 8 évben, amelynek célja, hogy a gazdák, földművesek számára könnyebben váljanak hozzáférhetővé a mezőgazdasági földterületek. Az állami területek bérbeadása, valamint a „Földet a gazdáknak!” Programban való értékesítése is ezt a cél szolgálták, csak úgy, mint az osztatlan közös földterületek kimérése, szétmérése.

A gazdák földhöz juttatása érdekében további intézkedésekre is szükség van, többek között telekkönyvi, földtörvényt is érintő egyszerűsítésekre

- emlékeztetett.

Mivel több tízezer olyan ingatlan található az országban, amelynek különböző okokból tisztázandóak a tulajdoni viszonyai, ezért ahhoz, hogy hasznosíthatóak legyenek, jogalkotásra is szükség lesz, amelynek zajlik az előkészítése. A földterületek tulajdonviszonyainak tisztázása 2018-2022 között tovább folytatódik, a program költsége mintegy 9,5 milliárd forint.

A tárcavezető hangsúlyozta:

mintegy 400 ezer hektár földet sikerült kimérni az elmúlt időszakban,

és 55 ezer földrészletnél kell lefolytatni a megosztási eljárást a program keretében. 28 ezer parcella esetében az eljárás megkezdődött, 19 ezer parcellánál pedig már le is zárult. A további parcellák esetében 2022-ig kell a programot folytatni.

- Egyértelműsíteni kell, hogy kinek mi a tulajdona, ha pedig valaki nem szeretne gazdálkodni, világossá kell tenni, hogyan lehetséges a haszonbérbe adás az érintett termelők számára - jelentette ki a miniszter.

agrotrend.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A folyamatos hatósági ellenőrzés mellett a tudatos vásárlás is fontos az élelmiszerpiacon

2016. március 24. 07:39
A magyar vásárlók számára egyre fontosabb, hogy megbízható termelőtől, ellenőrzött, minőségi és hazai terméket vásárolhassanak. Ezért is fontos a magyarként eladott élelmiszerek nyomonkövethetőségének, származásának és minőségének folyamatos ellenőrzése - fogalmazott Zsigó Róbert, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés részeredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Kiugróan emelkedtek a termőföldárak

2017. november 07. 12:14
Tavaly megtört a termőföld-értékesítés volumenének 2013 óta tartó csökkenése, mégpedig a 2015 őszén meghirdetett Földet a gazdáknak! program hatására – írja a vg.hu a KSH friss termőföldárakat tartalmazó kiadványára hivatkozva