Tüntetéshullám Európában: már a lengyel gazdák is forgalomlassító akciókkal tiltakoznak

2024. január 25. 12:54
250 helyszínen mezőgazdasági gépekkel lassították a közúti forgalmat.
 
Tüntető gazdák szerdán lengyelországi közutakat torlaszoltak el az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek korlátlan európai behozatala ellen tiltakozva.
Tüntetéshullám Európában: már a lengyel gazdák is forgalomlassító akciókkal tiltakoznak
A gazdák a nap folyamán országszerte mintegy 250 helyszínen traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel lassították a közúti forgalmat.
 
"A lengyel mezőgazdaságot tönkreteszi a zöld megállapodás és az Európai Unió által ránk kényszerített bürokratikus eljárások" – nyilatkozott a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak Tomasz Obszanski, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának elnöke.
 
"Ehhez hozzájárulnak az Ukrajnából vámmentesen beáramló gabonafélék és más agrártermékek" – tette hozzá.
Elege lett a lengyel gazdáknak, az utcára vonultak - Agroinform.hu
A lengyel mezőgazdaság nem lehet kifizetődő saját feldolgozóipar és megfelelő volumenű kereskedelem nélkül, és alacsonyak a gazdáknak járó üzemanyag-támogatások is – mondta el Obszanski.
 
A tiltakozókkal Czeslaw Siekierski agrárügyi miniszter találkozott a Mazóviai vajdaságban fekvő Plock városa közelében. Elmondta: a kormány azt akarja, hogy az "érzékeny termékek", ezen belül a gabonafélék, a cukor, a baromfi, a tojás, a bogyós gyümölcsök esetében az EU vezessen be jelentős korlátozásokat Ukrajna számára.
Váratlant húzott Ukrajna egyik legnagyobb segítője – Van egy pont, ahol  egyértelműen megmutatkoznak a támogatás határai - Portfolio.hu
"Már nemcsak a lengyel piacot, hanem az európait is elárasztják az ukrán termékek. Ez tiltakozásokat váltott ki más európai országokban is" – mutatott rá Siekierski.
 
Hozzátette: az európai gazdák akciója "üzenetet, sőt tiltakozást és követelést jelent" az uniós szervek felé, hogy "vizsgálják felül a piac nyitottságának mértékét".
 
Az uniós zöld átállással összefüggő úgynevezett ökosémák rendszerének "túlzott bürokratizálásáról" szólva Siekerski elmondta: e követelmény teljesítése uniós szintű változásokat igényel, amihez időre van szükség. "Ezt az időt szeretném kérni a gazdáktól" – fűzte hozzá a miniszter.
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hízik a pécsi buszos balhé: pénzt követelnek

2024. március 12. 16:57
A SZAKSZ visszaállítja eredeti bérkövetelését, így az autóbuszvezetők számára a munkáltató által bevezetett 18,5 helyett 25 százalékos alapbéremelést tart elfogadhatónak.

Italoskarton-újrahasznosító létesült Lengyelországban

2023. június 27. 13:29
A Tetra Pak és a Stora Enso mintegy 29 millió eurós közös beruházásával új, a használt italos kartonok újrahasznosítására szolgáló gyártósor kezdi meg működését Lengyelországban. A gyártósor képes lesz arra, hogy megháromszorozza az ország éves italoskarton újrahasznosítási kapacitását, 25 ezer tonnáról 75 ezer tonnára – közölték a vállalatok.