UBM: Jelentősen növekedhet a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agrárrészvényének likviditása

2023. június 09. 12:07
A UBM tulajdonosai 1,8 millió részvényt terveznek értékesíteni.
 
2023. június 9-ei értéknappal sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása, amelyről a piacvezető hazai takarmányalapanyag-kereskedő és takarmánygyártó cégcsoport április 5-ei közgyűlése döntött. Ezt a határozatot a cégcsoport közgyűlése a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében hozta meg, a vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.
UBM: Jelentősen növekedhet a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agrárrészvényének likviditása
Sikeresen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása 
 
A jövőben a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetővé válhatnak a részvények
Az UBM Holding Nyrt. 2023. április 5-én megtartott közgyűlése a törzsrészvények névértékének 1:20 arányú felosztásáról döntött. Ennek értelmében a részvények névértéke a korábbi 100 forintról 5 forintra változott, ezzel összhangban pedig az UBM tőzsdére bevezetett értékpapírjainak mennyisége 1.185.185 darab részvényről 23.703.700 darab részvényre növekedett.
ubm
Az UBM-részvények tőzsdei forgalmának (likviditásának) növelését célzó tranzakció eredményeképpen az UBM papírjainak árfolyama is huszadára módosult, amelynek köszönhetően a jövőben a kisbefektetők számára is könnyebben elérhetővé válhatnak a BÉT egyetlen agráripari cégének részvényei.
 
 
Az UBM Holding Nyrt. részvénye a június 8-i kereskedési napon 1.470 forintos árfolyamon zárt
Az UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét. Ennek főbb célkitűzése volt többek között, hogy a csoport 2025-ig a jelenleg évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártási volument 1 millió tonnára bővíti, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növeli, emellett a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését.
 
Magyarország piacvezető takarmánygyártója törekszik működési vertikumának további szélesítésére is, az UBM így a jövőben a commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a takarmánykeverés, valamint a disztribúció mellett a jövőben már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplővé kíván válni Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepének megépítésével, és éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállításával.
 
Újabb intézményi befektetők csatlakoztak részvényesek táborához
„E beruházásoknak köszönhetően a közel három évtizedes múltra visszatekintő UBM árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos növekedést mutat majd a 2023-2025 években, így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet. Terveink megvalósításához és a forrásbevonáshoz szeretnénk kihasználni a hazai tőkepiac által kínált lehetőségeket is, amelyhez elengedhetetlen a részvényeink likviditásának növelése, valamint az UBM tulajdonosi körének bővítése a Hiventures mellett további intézményi befektetőkkel, illetve mintegy 2-5 ezer kisbefektetővel. Célkitűzésünk, hogy 1,8 millió darab részvény értékesítésével egy, az eddigieknél jóval szélesebb kör számára is lehetőséget biztosítsunk arra, hogy részesedjen a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből. Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt hónapokban újabb intézményi befektetők csatlakoztak részvényeseink táborához" – mondta el a június 9-én lezárt részvényfelosztás kapcsán Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Olcsó és hatékony megoldás a házinyulakat pusztító betegségre

2024. március 11. 15:41
Hosszú évek óta foglalkozik nyúltartással a szatymazi Pakatyilla Zoltán, aki megosztott velünk egy olcsó és hatékony módszert a mixomatózis problematikájára.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

2023. május 22. 14:48
Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.
 
Nagy István agrárminiszter és Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági minisztere Tbilisziben folytatott megbeszélést.