Új javaslatok a gazdaságvédelmi intézkedésekhez

2020. szeptember 02. 08:35
2020. augusztus 28-án a Kossuth rádióban Mészáros Melinda pozitívan értékelte az eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseket, és megfogalmazta, hogy új programok szükségesek a tartós álláskeresők számára.

- A gazdaságvédelmi intézkedések milyen segítséget jelentettek a munkavállalóknak?

- Nagyon nagy mértékű segítség volt mind a munkavállalók mind a vállalkozások számára, részben azért, mert segített abban, hogy megőrizzük a munkahelyeket - gondolok itt elsősorban a csökkentett munkaidőhöz kötődő bértámogatásra, bérkiegészítésre. Másrészt segítettük az állásukat elvesztő, kereső munkavállalókat, akik 6 hónapra bértámogatásban, bérkiegészítésben részesülhettek, és segítettünk egy olyan csoportot is, amely a kutatás és a fejlesztés területét érintette, ahol az „agyelszívás” nagymértékben működött az elmúlt években a nyugat-európai országok részéről, és szerettük volna, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező, képzett munkavállalók Magyarországon folytassák a pályájukat.

- György László az Innováció és Technológiai Minisztérium államtitkárára arról beszélt, hogy az elmúlt hónapban napi 200 és 400 között volt a bértámogatási igényeknek a száma, vagyis olyanokat tudtak segíteni a bértámogatásokkal a munkaerőpiacra, akik nemhogy a koronavírus válság alatt, de előtte sem dolgoztak nagy valószínűség szerint. Most tízezer fővel csökkent az álláskeresők száma. Önök ezt hogyan látják?

- Csökkenéssel is találkozunk a munkanélküliek számát tekintve, és ez megjelenik a munkaerőpiacon a foglalkoztatottak számának növekedésében is. Ez azt jelenti, hogy a júniusi időszakhoz viszonyítva júliusban már 2,8 százalékkal többen dolgoztak, mint a megelőző hónapban. A problémát az jelenti, hogy a vállalkozások – és ez nemcsak a koronavírusnak köszönhető -, sajnos profilt váltanak, megszűnnek, új vállalkozások jönnek létre, és ez érinti az ott foglalkoztatott munkavállalókat is.

Ebből sikerült lefaragni az elmúlt hónapban, nagyon sokan vissza tudtak menni az eredeti foglalkoztatójukhoz, itt a turizmusra és a vendéglátásra kell csak gondolni, de ugyanez az ágazat az őszi időszaktól kezdve ismét a problémás ágazatok közé kell, hogy sorolódjon, Éppen ezért a Ligához tartozó szakszervezetünk, a Vendéglátóipari és Turisztikai Szakszervezet és a kapcsolódó munkáltatói szervezet közösen kérte, a LIGA támogatásával, hogy részükre az ágazat specialitását tekintve a bértámogatási program – még ha egy új konstrukció keretében is – kerüljön meghosszabbításra.

A cégektől olyan visszajelzések érkeztek, hogy van, aki igényelné az év következő időszakában is a kiegészítő bértámogatást a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódóan ugyanazon munkavállalókra, akikre korábban már ezt a 3 hónapos bértámogatás igénybe vette.

Ugyanakkor vannak olyan foglalkoztatók is, akik visszaálltak a korábbi termelésre, a teljes munkaidős foglalkoztatásra, visszaépítették a korábban megszüntetett műszakokat.

Itt a probléma nem is az időben és a bérek kifizetésében keletkezik, hanem a termelés volumenében. Sajnos sok foglalkoztatónál csökkent a termelés nagyságrendje, ezért kaptunk olyan információt, hogy a következő időszakban további létszámcsökkentések várhatóak. Amennyiben ezt úgy sikerül megoldani, hogy a nyugdíjba menő kollégák helyét nem töltik fel a munkáltatók, akkor valójában törzsállományi létszámcsökkentésre nem kerül sor, de ez érinti egyébként a most még állást keresőket is, hiszen új munkahelyeket kell számukra létesíteni.

Továbbá van egy csoport, akikre vonatkozóan érdemes lenne a munkadói, munkavállalói oldalnak és a kormányzatnak új programokat kidolgozni, ezek az úgynevezett tartós álláskeresők. A 6 hónapon, illetve az egy éven túli álláskeresők tekintetében jelentős emelkedéssel találkozunk. Ez nem csak a koronavírushoz kötődik. Ők jellemzően nem képzett, vagy alulképzett munkavállalók, így a most meglévő gazdaságvédelmi intézkedések átdolgozott változata mellett szükséges egy új program elindítása is, hogy őket is el tudjuk helyezni az elsődleges munkaerőpiacon.

- Ezeket a javaslatokat megfogalmazták, leírták a gazdasági kormányzat számára? A miniszterelnök és a gazdasági miniszter arról beszélt, hogy szeptembertől indul a következő csomag.

- Igen, leírtuk, és szóban is képviselni fogjuk a javaslatainkat. Jövő héten a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések hatásának értékelése történik, de természetesen egy új gazdasági csomagról is elkezdhetjük az egyeztetéseket.

A teljes interjú meghallgatható itt (6.50-től) 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Lagom, a svéd boldogságrecept: hogyan legyen pont elég jó

2019. július 15. 08:30
Viccesen szokás a lélek IKEA-bútorának is nevezni.

Ha ég a ház, a nők könnyebben jutnak pozíciókhoz

2019. március 29. 09:01
Több felmérés is kimutatta, hogy a nők könnyebben kerülnek a felsővezetői székbe krízisidőszakban, vagyis olyankor, amikor a szervezetnek éppen nem megy olyan jól a szekere. Viharos vizeken kormányozni még nagyobb felelősség, mint békeidőben, de mégis hogyan lehet és érdemes támogatni, segíteni a női vezetőket a helytállásban? - május 8-án ezt a témát járjuk körbe Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakértővel A Nők és a Mentoring konferencián.