Új, környezetbarát készítmény lehet a méhek megmentője

2023. október 20. 17:52
A szer bioméhészetekben is alkalmazható.
 
Újabb sikeres kutatás-fejlesztési projektjét zárta az Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. Legújabb projektjük során a mézelő méhek bakteriális megbetegedése, a nyúlós költésrothadás ellen fejlesztettek egy környezetbarát készítményt – írja a pecsma.hu.
Új, környezetbarát készítmény lehet a méhek megmentője
A kórt egy baktérium okozza, amely hazánkban karanténkórokozó, a fertőzött kaptárok kötelező felégetése pedig súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. A most létrehozott komplex baktériumellenes készítmény két hatóanyagot, bakteriofágokat és enzimeket tartalmaz, és a bioméhészetekben is alkalmazható. A bakteriofágok olyan vírusok, melyek kizárólag az adott baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, tehát csupán minimális beavatkozást jelentenek a környezetben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Borászati melléktermékek lepárlási támogatásának részletei

2024. július 11. 17:19
A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül.
 
A lepárló a támogatási kérelmet legalább egy naptári hónapban előállított ipari célú nyers alkohol mennyiségére vonatkozóan a Nemzeti Kifizető Ügynökség (NKÜ) részére az általa közzétett közleményben foglaltak szerint a lepárlás borpiaci évében október 5-e és a következő borpiaci év augusztus 31-e között nyújthatja be.

Nagy Istvánt kérdeztük a szántásról és hogy milyen jövő vár a kis- és közepes gazdaságokra

2023. október 17. 16:20
A miniszteri interjúban az is szóba került, hogy milyen változásokra lenne szükség a vetésszerkezetben.
 
Az utóbbi egy év arról szólt az agráriumban, hogy minden, amit eddig biztosra vettünk, megkérdőjelezhető. A kukoricatermesztés sikere tavaly leginkább a szerencsén múlott, az inputanyagárak olyan mértékben ingadoznak, hogy ember legyen a talpán, aki tervezni tud. A terményárak miatt pedig a legnagyobb igyekezet ellenére is alig volt olyan növény 2023-ban, amit jövedelmezően lehetett termeszteni.