Új, környezetbarát készítmény lehet a méhek megmentője

2023. október 20. 17:52
A szer bioméhészetekben is alkalmazható.
 
Újabb sikeres kutatás-fejlesztési projektjét zárta az Enviroinvest Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. Legújabb projektjük során a mézelő méhek bakteriális megbetegedése, a nyúlós költésrothadás ellen fejlesztettek egy környezetbarát készítményt – írja a pecsma.hu.
Új, környezetbarát készítmény lehet a méhek megmentője
A kórt egy baktérium okozza, amely hazánkban karanténkórokozó, a fertőzött kaptárok kötelező felégetése pedig súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. A most létrehozott komplex baktériumellenes készítmény két hatóanyagot, bakteriofágokat és enzimeket tartalmaz, és a bioméhészetekben is alkalmazható. A bakteriofágok olyan vírusok, melyek kizárólag az adott baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, tehát csupán minimális beavatkozást jelentenek a környezetben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Korszerű kertészeti ágazatot építünk

2023. december 06. 15:38
A KAP Stratégiai Tervben továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra – jelentette be Nagy István agrárminiszter dec. 5.-én kedden, Siófokon, a Szimbiózis Kertésztalálkozón.
 

Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésében

2023. június 23. 14:24
Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek megoldásában, ezért hazánk Ankara közreműködését kéri a Fekete-tengeri gabonamegállapodás kiterjesztése, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek vízi transzportjának kiszélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Gülşen Karanis Ekşioğlut, Törökország nagykövetét.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország rendkívül fontos gazdasági partnere és politikai szövetségese Magyarországnak. A két nemzet közti kapcsolatokat pedig tovább kell mélyíteni.