Új korszak a mezőgazdasági hulladékfeldolgozásban

2021. március 26. 07:29
Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjuk óvni környezetünket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jager Csoport öntözőcső üzemének átadásán, csütörtökön, Nemesvámoson.
Új korszak a mezőgazdasági hulladékfeldolgozásban

A miniszter arra emlékeztettt, hogy hazánkban a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során. Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonnányi mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek begyűjtésére és újrafeldolgozására – tette hozzá Nagy István. Kifejtette, a kormány ezért tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a gazdáknál képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához. Egy új magyar találmánynak köszönhetően pedig évtizedes problémát sikerült megoldani a fólia- és műanyaghulladékok feldolgozásával és újrahasznosításával. 

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Jager Csoport szabadalma a fóliahulladékot olyan módon hasznosítja, hogy abból a mezőgazdaságban rendszeresen használt műanyagtermékek készülhessenek. A tárcavezető hangsúlyozta, ilyen eszközök gyártására alkalmas technológiákat fejlesztettek ki Nemesvámoson is, ahol most helyezték üzembe a cég locsolótömlő-gyártó gépsorát.

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A miniszter szerint ez egy hatalmas lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé. Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók életét, hanem mindannyiunk jövőjét befolyásolja az újrafeldolgozás mértékének növelése. Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladékok okozta környezetterhelést a lehető legkisebb szintre lehessen csökkenteni - fűzte hozzá a tárcavezető.

 

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint agrársiker

2019. augusztus 28. 07:40
Az unió következő vezetése remélhetőleg más álláspontra helyezkedik, és felismeri, hogy rossz ötlet az agrárpénzek megcsapolása és a migráció finanszírozása – ehhez a lengyel agrárbiztosság minden alapot és támogatást megad majd

Napszámossors az Alföldön: éhbér után tízezres nyugdíj

2019. július 16. 08:12
Még a legképzetlenebbek is inkább elmennek külföldre