A V4-ek a mezőgazdasági alapok szinten tartását szorgalmazzák

2019. október 04. 07:52
A négy visegrádi ország elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió kohéziós és mezőgazdasági alapjai a következő költségvetési időszakban (2021-2027) is megmaradjanak az eddigi szinten – nyilatkozta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Prágához közeli Lányban a visegrádi államfők csúcstalálkozója utáni nemzetközi sajtótájékoztatón

„Egyetértés volt köztünk, hogy a kohéziós és a mezőgazdasági alapok nem változhatnak meg, és szükséges, hogy a jövőben is ugyanolyan források álljanak a rendelkezésünkre, mint eddig” – mondta a magyar államfő újságíróknak.

Rámutatott, hogy

Kelet-Európában továbbra is nagy szükség van a közlekedési infrastruktúra, az autópálya és vasúti hálózat, az energetikai ipar gyorsabb korszerűsítésére.

A magyar politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az új tagállamoknak egyaránt érdeke, hogy eltűnjenek a fejlődésbeli különbségek közöttük. „Ennek egyik feltétele az EU források megőrzése” – szögezte le Áder János.

Milos Zeman cseh elnök (b), mellette Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputová szlovák, Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (b-j)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nyugat-Balkánnal kapcsolatban kifejtette, hogy

Magyarország változatlanul támogatja Szerbia csatlakozását az EU-hoz,

és a térség szorosabb együttműködését az EU-val, ami mindkét fél érdeke. „Az EU biztonsága döntően attól függ, hogyan alakul Nyugat-Balkán biztonsága” – mutatott rá a magyar elnök.

Aleksandar Vucic szerb elnök az MTVA kérdésére válaszolva elmondta: Szerbia nagyon pozitívan értékeli, hogy Magyarország, a vezető magyar politikusok, ilyen kitartóan támogatják Belgrád törekvéseit az EU-csatlakozásra. „Nagyon örülünk, hogy mától fogva az egész visegrádi csoportot a magunk oldalán tudjuk” – jelentette ki Vucic.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

2019. október 17. 14:11
Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

2019. február 20. 08:45
Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.