A V4-ek a mezőgazdasági alapok szinten tartását szorgalmazzák

2019. október 04. 07:52
A négy visegrádi ország elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió kohéziós és mezőgazdasági alapjai a következő költségvetési időszakban (2021-2027) is megmaradjanak az eddigi szinten – nyilatkozta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Prágához közeli Lányban a visegrádi államfők csúcstalálkozója utáni nemzetközi sajtótájékoztatón

„Egyetértés volt köztünk, hogy a kohéziós és a mezőgazdasági alapok nem változhatnak meg, és szükséges, hogy a jövőben is ugyanolyan források álljanak a rendelkezésünkre, mint eddig” – mondta a magyar államfő újságíróknak.

Rámutatott, hogy

Kelet-Európában továbbra is nagy szükség van a közlekedési infrastruktúra, az autópálya és vasúti hálózat, az energetikai ipar gyorsabb korszerűsítésére.

A magyar politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az új tagállamoknak egyaránt érdeke, hogy eltűnjenek a fejlődésbeli különbségek közöttük. „Ennek egyik feltétele az EU források megőrzése” – szögezte le Áder János.

Milos Zeman cseh elnök (b), mellette Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputová szlovák, Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (b-j)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nyugat-Balkánnal kapcsolatban kifejtette, hogy

Magyarország változatlanul támogatja Szerbia csatlakozását az EU-hoz,

és a térség szorosabb együttműködését az EU-val, ami mindkét fél érdeke. „Az EU biztonsága döntően attól függ, hogyan alakul Nyugat-Balkán biztonsága” – mutatott rá a magyar elnök.

Aleksandar Vucic szerb elnök az MTVA kérdésére válaszolva elmondta: Szerbia nagyon pozitívan értékeli, hogy Magyarország, a vezető magyar politikusok, ilyen kitartóan támogatják Belgrád törekvéseit az EU-csatlakozásra. „Nagyon örülünk, hogy mától fogva az egész visegrádi csoportot a magunk oldalán tudjuk” – jelentette ki Vucic.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Agrárminisztérium által bemutatott dróntechnológia és öntözésfejlesztés iránt érdeklődött Áder János

2019. október 17. 12:37
Áder János köztársasági elnök látogatást tett az Agrárminisztérium standjánál a Millenárison megrendezett Víz Világtalálkozón szerdán. A köztársasági elnököt Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár fogadta. Az eseményen részt vett Nagy János, a Nemzeti Földügyi Központ elnöke is.

Támogatják az uniós tanács Agenda 2030 munkacsoportjának következtetéseit

2019. április 03. 09:26
Az európai uniós tagállamok támogatják az uniós tanács Agenda 2030 munkacsoportjának következtetéseit, az erről szóló dokumentumot április 9-én fogja elfogadni a tagországok általános EU-ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa - közölte kedden Borbély László, a román kormány Fenntartható Fejlődési Főosztályának vezetője