Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

2023. szeptember 25. 15:27
Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.
 
Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére
A gyakorlatban tehát jövőre életbe lépnek a jóváhagyott magyar KAP Stratégiai Tervben foglaltak szerinti, de az idei évben még nem alkalmazott uniós elvárások a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásai szerint. A 2023. évi egységes kérelem benyújtás előtti tájékoztatási kampányban, a kiadványokban és tájékoztató anyagokban már mindenki számára részletesen megismerhetővé váltak ezek az alapvető szabályok.
 
A kapcsolódó mellékletben ismételten összefoglaltuk a 7. és 8. sz. HMKÁ előírások, azaz a vetésváltási és parlag-szabályok legfontosabb szakmai tudnivalóit. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a technikai részletszabályokkal kapcsolatosan az egységes kérelem benyújtására, valamint az egyes támogatási formákhoz kapcsolódó feltételrendszerekre mindenkor a hatályos jogszabályok az irányadók.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Elindult a 43. Országos Borverseny

2024. május 14. 16:30
Május 14-én és 15-én Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 43. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 897 tétellel 230 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.
Egyediségét az adja, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul.
 

Agrárdigitalizáció Magyarországon? Te hány pontra értékelnéd?

2024. február 07. 15:07
Te hány pontra értékelnéd, hogy áll ma Magyarországon az agrárdigitalizáció? Ez volt az alapkérdés a PREGA keddi, 0. napján. 
Az ominózus kérdést (amely egészen pontosan úgy szólt, hogy a technológiai feltételekhez képest hogy élnek a magyar gazdák az adatok kínálta lehetőségekkel úgy a cégirányítás, mint a döntéshozatal szintjén) Varga Péter Miklós, a Cibus Hungaricus Alapítvány szakértője, a beszélgetés moderátora tette fel a résztvevőknek, Győrffy Balázs elnöknek (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Dr. Harsányi Endre rektorhelyettesnek (Debreceni Egyetem), Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonosnak (Axiál Kft.) és Szabó Levente projektigazgatónak (4iG Nyrt.), akik véleményüket egy 0-tól 10-ig terjedő skálán terjedő pontszámmal fejezhették ki. Mi tagadás, meglepő és elgondolkodtató értékelések születtek.