Új szolgáltatás az egyszerűsített foglalkoztatást bejelentő alkalmazásban

2018. október 30. 07:25
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint új szolgáltatás érhető el az egyszerűsített foglalkoztatásbejelentő alkalmazáson keresztül – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az EFO egyszerűsített foglalkoztatásbejelentő alkalmazás támogatja a havi munkáltatói, kifizetői járulékbevallás (’08) egyszerűsített foglalkoztatás céljára létrehozott munkaviszony adatait tartalmazó lapjának kitöltését. Az alkalmazásban tett bejelentések adatai a „Könyvelői export” funkció segítségével olyan formátumban exportálhatók, amely lehetővé teszi az erre felkészített könyvelő, bérszámfejtő programokba történő közvetlen betöltést, így az Általános Nyomtatvány-kitöltő Keretprogram (ÁNYK) által kezelt járulékbevallásba történő beemelést és a NAV számára történő beküldés előkészítését.

Az EFO által előállított fájl lehet CSV vagy XML állomány, amelyek közül aszerint választhat, hogy milyen kiterjesztésű fájllal szeretne dolgozni. A bevallási részadatok összeállításához a számítógépén meg kell nyitni az EFO alkalmazást, majd a felső menüsorból kiválasztani a „Könyvelői export” funkciót. Itt meg lehet adni, hogy a bejelentések adatait mely havi időtartamra szeretné előállítani a felhasználó, és azt is kiválaszthatja, mely munkáltató nevében tett bejelentéseket szeretné kigyűjteni. Az „Export” gombra kattintva a kért fájl előáll. Ennek a fájlnak a felhasználásához követni kell a saját könyvelői program útmutatását.

Ha valaki a saját könyvelői alkalmazását szeretné képessé tenni az EFO által előállított exportfájlok feldolgozására, az ehhez szükséges XSD sémát és egy minta XML fájlt az innen töltheti le.

Az alkalmazással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket az info@nisz.hu címre lehet elküldeni.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Menthető-e még az elfagyott kukorica vagy újra kell vetni?

2016. május 06. 09:19
A kukorica több térségben is fagykárt szenvedett az elmúlt napokban. A károk összegzése jelenleg is tart, de az bizonyos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók.

Veszélyes vagy sem a gombaméreg a kenyérben?

2017. augusztus 21. 06:59
Az aratás környékén minden évben fellángolnak a gabonákban található gombatoxinok veszélyeiről szóló viták. Eközben a vásárlók továbbra is fogyasztanak kenyeret, pékárut vagy gabonapelyhet, mégsem történnek tömeges, vagy súlyos megbetegedések. Ugyanakkor egyre több háztartásban otthon dolgozzák fel a megvásárolt gabonát, ami viszont veszéllyel járhat, ezért ezeket érdemes a bevizsgáltatni a legveszélyesebb toxinokra.