Új tulajdonosa lehet a Dunaferrnek

2020. augusztus 26. 08:16
A vezérigazgató elmondása szerint a cég nem készül leépítésre

Augusztus közepén a Dunaferr egyoldalúan felmondta a vasmű szakszervezetével kötött kollektív szerződést, a cégvezetés szerint a Dunaferr nehéz gazdasági helyzete és a koronavírus-járvány miatt volt szükség erre, valamint azért, mert a cég szerint a vasmű érdekképviselete nem konstruktív tárgyalópartner. A kollektív szerződés – a felmondás ellenére is – érvényes marad még 2021 februárjáig – olvasható a HVG-ben.

Jelenleg négy és félezren dolgoznak a cégnél, és közvetve ugyanennyi munkahely jövője függ a vasmű sorsától, a térség parlamenti képviselője, a jobbikos Kálló Gergely ezért tárgyalást kezdeményezett a cég irányítóival, a politikus hétfőn találkozott Jevgenyij Tankileviccsel, a Dunaferr vezérigazgatójával.

Kálló a beszélgetés után a Népszavának elmondta, hogy

a Dunaferr tulajdonosai a részvénytársaság értékesítésére készülnek, a szándék az, hogy egy tőkeerős szakmai befektető szerezzen tulajdonrészt a cégben. A befektető tőkét és megrendeléseket hozna, és így stabillá válna a Dunaferr gazdasági és piaci pozíciója. A részvényeladás – várhatóan – néhány héten belül megvalósul.

A szakszervezet korábban azt közölte, hogy szerintük burkolt leépítések is zajlanak a cégnél. Tankilevics megnyugtatta Kállót, hogy a cég nem készül elbocsátásokra.

A Dunaferr elmúlt tíz évben benyújtott pénzügyi mérlegei arról vallanak, hogy a cég többnyire 20 milliárd forint körüli veszteséggel gazdálkodott. 2017-ben és 2018-ban viszont 18,2, illetve 10,7 milliárdos nyereséget ért el a vasmű, s a tavalyelőtti árbevétel rekordméretű, 368 milliárd volt, a 2019-es eredmények még nem ismertek – írja a Népszava.

Korábban többször is hallani lehetett arról, hogy a magyar állam vásárolná meg a vasmű részvényeit, ez azonban a politikus és Tankilevics szerint jelenleg nem jön szóba. Kálló és a cégvezető megállapodott arról, hogy mostantól a vasmű és a szakszervezet bértárgyalásain – véleményezési joggal – képviselteti magát a város önkormányzata.

Forrás: HVG / szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyot változik az élet hétfőtől

2019. március 29. 08:48
Meglepően sok jogszabály változik 2019. április elsejével. Így többek közt rövidülnek a kórházi várólisták, drágul a közjegyző, megszűnik egy ismert tévécsatorna. Hétfőtől az autósoknak új forgalmi rendet kell megtanulni az M0-s autóúton, miközben biztonságosabban lehet majd sztrádamatricát vásárolni. Érezhető változások lesznek a budapesti reptéren, és nevet vált az egyik budapesti taxitársaság is.