Új turisztikai attrakciókkal gazdagodott Bodrogkeresztúr

2023. február 03. 15:54
Több mint 1,6 milliárd forintot költöttek uniós forrásból Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztésére. Tematikus borsétányt alakítottak ki a korábban elhanyagolt pincesorból, zenepavilont építettek, új kilátópont létesült, és megújult a település több utcájának burkolata.
 
Bodrogkeresztúr mindig kiemelkedő szerepet játszott a Tokaji Borvidék életében, évszázadokon keresztül a borvidék piaccal és vásárjoggal rendelkező mezővárosa volt. A Tokaji Történelmi Borvidék 27 települését 2002-ben az UNESCO felvette a világörökségek listájára kultúrtáj kategóriában. A most megvalósuló projekt célja Bodrogkeresztúr meglévő attrakcióinak fejlesztése, a borvidék, illetve a térség turisztikai fellendítése, vonzerejének növelése volt.
 
Új turisztikai attrakciókkal gazdagodott Bodrogkeresztúr
A Bodrogkeresztúrért Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a közvilágítási oszlopokat kicserélték, energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel, és a légvezetékeket kiváltották földkábelekkel, ami környezetvédelmi célokat is szolgált.A Hét vezér parknál közvetlen, kiépített kapcsolat jött létre a Bodrog-parttal, ahol „lapátos” megállóhely készült egy úszó stéggel, és az élővilágot bemutató információs táblával. A megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében bővült a parkolókapacitás is, 40 új parkolóhely létesült.
 
A fejlesztés során új kilátópont is létesült, amely az érintetlen természetbe nyújt bepillantást. Új külsőt kapott továbbá a 230 éves református templom, valamint megújult a templomkert és a parókiaudvar, amelyek kulturális és egyházi célú eseményeknek és programoknak biztosítanak majd helyszínt. Az épület különlegessége, hogy hajópadlása évtizedek óta két fokozottan védett denevérfaj nyári szálláshelye. Több mint 2000 csonkafülű és nagy patkósdenevér talál itt menedéket a nyári hónapokban.
 
A projektgazda három elektromos kisbuszt szerzett be, amelyekkel környezettudatos módon fedezhetik fel a település, illetve a szűkebb térség legizgalmasabb látványosságait a vendégek.
 
A közlemény szerint elkészült egy integrált tájékoztató rendszer, amely webes felületen és mobilapplikáció keretében is elérhető. A turisztikai információs rendszer audioguide-ként is működik, öt nyelven, magyarul, lengyelül, franciául, szlovákul és angolul tájékoztatja a vendégeket a település legfőbb látnivalóiról.A GPS-alapú alkalmazás egyaránt használható az autóbuszos túrákon és a gyalogos településfelfedezés során.
 
A település történelmi emlékeit a Keresztúri Kincsestárban mutatják be, a kiállítás megújult, a létrejött informatikai rendszer pedig szintén ötnyelvű narrációval szolgál az idelátogatóknak, akiknek – szükség esetén –   akadálymentesített kiállítótér áll rendelkezésükre.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Január 20-án több mint 35 helyszínen korcsolyázhatunk a Jégpályák Éjszakáján

2024. január 16. 17:53
2024. január 20-án csússz rá a bulira, korcsolyázz éjnek idején, a Jégpályák Éjszakáján!
Meghosszabbított nyitvatartás, remek, jeges programok, zene, szórakozás – minden, ami felejthetetlenné teszi a Jégpályák Éjszakáját, mely Magyarország legnagyobb télisport-rendezvénye.
 

Újra itt a Sípályák Éjszakája!

2023. március 01. 13:09
A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter negyedik alkalommal szervezi meg a Sípályák Éjszakáját. Eddig mindig Valentin napon, azaz február 14-én került megrendezésre az éjszakai program, de ez idén március 4-re tolódott.
Eplény, Mátraszentistván és a Normafa, ezek a helyszínek, ahol nagy kapacitással lehetséges a mesterséges behavazás. Ugyan az idei tél kétszer is jelentős meleghullámot hozott, azonban az elmúlt napok hidegebb időjárása lehetővé tette a meglévő hóréteg növelését, illetve újabb jelentősebb hómennyiség legyártását.