Újabb bérmegállapodás a láthatáron

2019. november 19. 09:16
2019. november 12-én tartotta ülését a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF), ahol a felek egyetértettek abban, hogy újabb, többéves bérmegállapodásra lenne szükség.

Eredményesnek értékelték a résztvevők a 2017-ben megkötött középtávú megállapodást a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának novemberi ülésén, és egyetértettek abban, hogy újabb, többéves megállapodás szülessen. Az újabb bérmegállapodásban szereplő mértékek azonban többek között az infláció alakulásától és az újranyitott jövő évi minimálbér-tárgyalások kimenetelétől is függnek.

Szakszervezeti oldalról a hozzászólók kiemelték a sok helyen kritikus létszámhiányt, az elvándorlást, amit a korábbi középtávú megállapodás sem volt képes teljeskörűen orvosolni. Emiatt több vállalat a működőképesség határára került, amit tovább nehezítenek az összetorlódott bérek.

A munkáltatói oldal megerősítette, hogy jelentős bérfejlesztési igények merültek fel, ami a közszolgálatot ellátó vállalkozások számára saját erőből nem teljesíthető, így szükséges a kormányoldal bevonása. A STRATOSZ képviseletében Dávid Ilona, a szövetség elnöke munkáltatói érdeknek nevezte a munkavállalók hosszútávú megtartását, a munkaerőhiány csökkentését.

A kormányoldalról Fónagy János államtitkár sikeresnek értékelte a három évet, és jelezte, hogy a kormány az egész társadalom számára fontos ágazatokban a képzett és a fiatal munkaerő pótlását biztosítani kívánja. Schanda Tamás államtitkár ezt azzal egészítette ki, hogy a kormány célja, hogy "ezúttal is egy adott esetben több évre szóló megállapodás szülessen".

A KVKF keretein belül a tárgyalások folytatására az infláció mértékének ismertté válása, illetve a vártnál jobb gazdasági teljesítmény miatt november 11-én újranyitott, a jövő évi minimálbéremelésről szóló tárgyalások lezárása után kerülhet sor.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Írásos megállapodás kellene a túlórázás növeléséhez

2018. december 07. 08:23
Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, „önként vállalt túlmunkát” csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval – tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

Kell-e nekünk nagytárgyaló? - ilyen lesz a jövő irodája

2021. április 23. 07:56
Érdemes újragondolni a régi munkamódszereinket, felülvizsgálni a korábbi tárgyalóink létjogosultságát, ezekre új belső tereket tervezni, amelyek költséget spórolnak a cégeknek. Pók Enikő, a studioNeked vezető tervezője ad ehhez ötleteket.