Újabb hír az átlátszó fáról

2021. április 12. 09:25
Berobbanhat az építőiparba az átlátszó fa. A fa átlátszóvá tételével már évek óta kísérleteznek a tudósok, hiszen fenntartható és megújuló forrásból származó alternatívája lehetne az üvegnek. Most pedig úgy tűnik, hogy feltaláltak egy olyan módszert, ami megvalósítható és kivitelezhető lehet hosszútávon is.
Újabb hír az átlátszó fáról

Mi gátolja a fény útját?

Az ok, amiért nem látunk át a fákon, az a cellulóz és a lignin összetevők kombinációjából ered. A lignin elnyeli a fényt és a kromoform molekulavegyületek jelenléte az anyagban pedig barna színűvé teszi a fát. A fában lévő üreges csőszerű rostok pedig, amelyek főként cellulózt tartalmaznak, tovább szórják a fényt, mellyel szintén csökkentik az anyag átlátszóságát.

 

Kísérletek az átalakításra

A kísérletezések során először a lignint távolították el teljesen, melyet gyantával helyettesítettek, azonban ehhez a folyamathoz rendkívül sok, környezetre káros vegyszerre volt szükség, mellyel jelentősen gyengítették az anyag szerkezetét. Azonban a Marylandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy egy egyszerű vegyszerrel, a hidrogén-peroxiddal - amit általában a haj szőkítéséhez szoktak használni - meg tudják változtatni a kromoformok szerkezetét Így már nem nyelik el a fényt és ezáltal nem is adnak színt a fának. Tehát csak ráecsetelik a fára a hidrogén-peroxidot, melyet fény segítségével aktiválnak, és végeredményként egy ragyogó fehér, úgymond "kiszőkített" fát kapnak. Egyébként ez a módszer már jól ismert, hiszen a papírgyártáshoz is ezt használják, és ez az egyik oka annak, hogy a papír ilyen ragyogóan fehér.

A másik ok, amiért ennyire vakítóan fehérnek látjuk a papírt, az az, hogy a fa üreges cellulózszálai szétszórják a fényt. Azonban hogyha ezeket a szálakat megtöltik gyantával, akkor csökken a fényszóródás, és lehetővé válik, hogy a fény áthaladjon az anyagon, így átlátszóvá téve azt, miközben egyébként megőrzi az eredeti mechanikai tulajdonságait.

Így jutunk el tehát oda, hogy ablakokat lehessen készíteni fából. A módszert még optimalizálni kell, hogy be lehessen építeni azt egy iparilag automatizált folyamatba, de amint ez megtörténik, úgy robbanthat be az építőiparba ez az innovatív megoldás.

Forrás: mandiner.hu
A cikk szerzője: Blősz Dalma

A fenti forrása: Transparent wood is coming, and it could make an energy-efficient alternative to glass

Ebből a cikkből érhető el annak az új tanulmánynak a kapcsolója, ahol a kitatási részleteket is el lehet olvasni, persze angolul. Meg a cikkben a témával kapcsolatban néhény más érdekes, hasznos kapcsoló is van.

 

Kapcsolódó:

 

Optikai kábel fából FATÁJ 2021-03-14

Metil-cellulózból készítettek tartós optikai kábelt a finnországi Aalto Egyetemen.

Átlátszó fa hatékony előállítását kutatják FATÁJ 2021-02-17

A New Scientist ír arról, hogy öles léptekkel haladnak előre az átlátszó fával történő kísérletezések, és egyre jobb eredményeket sikerül elérni, így egyre közelebb lehet, hogy fával helyettesítsük az üvegeket az ablakokban, ennek pedig az épületszigetelés és az energiahatékonyság terén lehet majd nagy jelentősége.

Feltalálták az átlátszó fát FATÁJ 2016-04-08

Svéd kutatók teljesen új módját találták a fa alkalmazásának: átlátszóvá tették. A jövőben ez az anyag erős, és sokkal környezetkímélőbb helyettesítője lehet a műanyagoknak vagy az üvegnek. Lars Berglund, a KTH Royal Institute of Technology kutatója szerint az építészek máris érdeklődnek az anyag iránt.

Amikor a fa erősebb, mint az acél! FATÁJ 2012-09-05

Nanotechnológia: A világ új slágeranyaga a gallyakból is előállítható kristályos cellulóz A New Scientist múlt heti számában ismertetett világújdonságnak számító csodaanyag könnyű, erős, ráadásul vezeti az áramot. És a fa, amiből előállítható, szinte bárhol megtalálható a környezetünkben.

 

 

kép forrása a témát leíró angol nyelvű cikk.

Szerk: MM / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Fejlesztik a városi és települési erdőket

2021. július 26. 13:41
A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldást jelent életünk jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte Nagy István agrárminiszter.

Nincs elég fa az építőiparban világszinten

2021. június 04. 07:23
Az amerikai tőzsdén rekordot dönt a fűrészáruk határidős árfolyama, a durva drágulás mellett hiány is van. Ezért az Egyesült Államok korábban szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra.