Újabb, még hosszabb sztrájk jöhet a Continentalnál

2021. március 02. 09:39
A szakszervezet határozatlan idejű munkabeszüntetésre készül a makói gumigyárban, miután továbbra sem tudott megállapodni a cégvezetéssel.
Újabb, még hosszabb sztrájk jöhet a Continentalnál

A péntek délutáni tárgyaláson sem sikerült megállapodni a munkáltatóval, ezért a hétvégén a Continental makói gyárában létrejött sztrájkbizottság megkezdi a határozatlan idejű sztrájk előkészítését – közölte lapunkkal Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke. A gumigyárban az elmúlt hetekben egyre hosszabb időre szüntették be a munkát a dolgozók, akik a cég által felmondott kollektív szerződésben rögzített jogaikat szeretnék visszakapni. Így többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák, a 10 évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdenek. A többek között a túlmunkát is szabályozó kollektív szerződés nyári felmondása után ugyanis számos dolgozó távozott a cégtől, a maradóknak pedig azóta kisebb létszámmal sokkal többet kell teljesíteniük és túlórázniuk, mert a megrendelések időközben ismét megszaporodtak. Az új kollektív szerződésről eközben hónapok alatt sem sikerült megállapodnia a helyi szakszervezetnek és a vezetőségnek, így február közepén a dolgozók előbb egy 2 órás figyelmeztető, majd egy 8 órás sztrájkot tartottak, a héten pedig már 24 órára szüntették be a munkát. Radics Gábor azt mondja: követeléseik értéke a cég nyilvános mérlegadatai alapján a bértömeg mindössze fél százalékát teszi ki, ennél pedig az eddigi munkabeszüntetések valószínűleg már nagyobb kárt okoztak, ezért érthetetlen a cég hajthatatlansága. 

Kapcsolódó cikkek

Váratlan szépségeket tartogat a kert: ezek a virágok nem csak szépek hanem ehetőek is

2020. június 05. 07:48
Sokan nem tudják, de bizony egy átlagos kiskertben is akadnak ehető virágú dísznövények, illetve olyan haszonnövények, amelyeket a termésükért nevelünk, pedig a virágaik is fogyaszthatók. Az Agrárszektor szakértő segítségével járt utána annak, melyek azok a hobbikertekben leggyakrabban előforduló növények, amelyek virágai ehetők, mire kell odafigyelni a fogyasztásukkor, illetve melyek azok, amelyek valóban finomak is, és nem csak mutatósak.

Így úszta meg a koronavírus-válságot a mangalicák magyar királynője

2020. május 07. 08:25
A mangalica amellett, hogy Magyarországon őshonos, világhírű sertésfajtának számít. Kiváló minőségű húsa miatt közkedvelt alapanyag a magyar konyhákban, de szép lassan befészkelte magát a street food ételek világába is. Hazánkban a mangalicatenyésztés szinte összeforrt Fekete Zsóka nevével. Nem csoda, hiszen a hajdúböszörményi fiatal tenyésztő évről-évre egyre nagyobb sikereket ér el a mangalica tenyésztés terén, de az általuk készített termékek is elérték a prémium kategóriát. Cikkünkben most Zsókát kérdeztük arról, hogyan zajlik egy nap a farmon, mit érzékeltek a koronavírus-járványból és milyen terveik vannak a jövőre nézve.