Újabb, még hosszabb sztrájk jöhet a Continentalnál

2021. március 02. 09:39
A szakszervezet határozatlan idejű munkabeszüntetésre készül a makói gumigyárban, miután továbbra sem tudott megállapodni a cégvezetéssel.
Újabb, még hosszabb sztrájk jöhet a Continentalnál

A péntek délutáni tárgyaláson sem sikerült megállapodni a munkáltatóval, ezért a hétvégén a Continental makói gyárában létrejött sztrájkbizottság megkezdi a határozatlan idejű sztrájk előkészítését – közölte lapunkkal Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke. A gumigyárban az elmúlt hetekben egyre hosszabb időre szüntették be a munkát a dolgozók, akik a cég által felmondott kollektív szerződésben rögzített jogaikat szeretnék visszakapni. Így többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák, a 10 évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdenek. A többek között a túlmunkát is szabályozó kollektív szerződés nyári felmondása után ugyanis számos dolgozó távozott a cégtől, a maradóknak pedig azóta kisebb létszámmal sokkal többet kell teljesíteniük és túlórázniuk, mert a megrendelések időközben ismét megszaporodtak. Az új kollektív szerződésről eközben hónapok alatt sem sikerült megállapodnia a helyi szakszervezetnek és a vezetőségnek, így február közepén a dolgozók előbb egy 2 órás figyelmeztető, majd egy 8 órás sztrájkot tartottak, a héten pedig már 24 órára szüntették be a munkát. Radics Gábor azt mondja: követeléseik értéke a cég nyilvános mérlegadatai alapján a bértömeg mindössze fél százalékát teszi ki, ennél pedig az eddigi munkabeszüntetések valószínűleg már nagyobb kárt okoztak, ezért érthetetlen a cég hajthatatlansága. 

Kapcsolódó cikkek

A pénzügyes háromszor annyit, a szociális munkás még annyit se kap, mint egy átlag nyugdíjas

2018. július 11. 07:42
Bár a Magyar Államkincstár nem közöl hivatalos adatokat a nyugellátásról, az mfor.hu összehasonlította az átlagnyugdíjat és a KSH adatai szerinti átlagbéreket - írják.

Meghosszabbított támogatás a turizmus és a vendéglátásban

2020. december 10. 11:32
Miután az elmúlt két VKF ülésen a szakszervezetek kezdeményezték a turizmus és a vendéglátás ágazatban az 50 százalékos bértámogatás meghosszabbítását, 2020. december 8-án Varga Mihály bejelentette, a kormány meghosszabbítja a támogatást.