Újfajta csalás bukkant fel a magyar szálláspiacon, így próbáltak lehúzni egy motelt

2024. március 21. 16:54
Nagy értékű szobafoglalás, reptéri transzferrel egybekötve. Megérkezik a gép az USA-ból, ám némi bonyodalom adódik a beléptetésnél. A külföldi utas kölcsön kér az ügyintézés miatt a szálláshely által delegált sofőrtől – hihető történetnek tűnik, valójában csak egy jól kifundált csalásról van szó.
Újfajta csalás bukkant fel a magyar szálláspiacon, így próbáltak lehúzni egy motelt
A British Airways menetrend szerinti járata némi késéssel ugyan, de a radarképen is jól nyomon követhető módon landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér aszfaltján, egyenesen az Egyesült Államokból. Este 5-fél 6 között szállt le a gép, az aznap reggel a Szilas Park Motelbe szobát foglaló amerikai állampolgárral a fedélzetén. A nagytarcsai motelt üzemeltető Avignon Group Kft. üzletágvezetője, Somogyi Sándor lapunknak elmondta, örültek a foglalásnak, hiszen az év eleje nem szokott olyan erősen alakulni a vidéki szálláshelyeken, összevetve például a nyári hónapokkal. Így a március 15-i hosszú hétvégére is volt még kiadó szobájuk.
 
Az utolsó pillanatos foglalás sem volt meglepő, sokszor előfordult már a múltban. Az már kevésbé szokványos, hogy a Booking.com-on keresztül érkező utasnak nem tudták foglaló gyanánt megterhelni a kártyáját, de ez is előfordulhat akár fedezethiány, akár hibás kártyaadatok miatt. „Ilyenkor egy óra áll az utas rendelkezésére, hogy kijavítsa a hibát, hogy le tudjuk venni a pénzt a kártyájáról. Ha ezt nem teszi meg, akár törölhetjük is a foglalását. Az amerikai vendég azonban írt egy üzenetet, hogy már nem tudja módosítani az adatait, de ne aggódjunk, úton van Magyarországra, és itt helyben majd minden költséget rendezni fog" – eleveníti fel az eseményeket Somogyi Sándor.
Az igazán gyanús dolgok ezért csak a gép landolása után kezdődtek.
 
Hamar megszólalt a vészcsengő
„Először akkor kezdtem el gyanakodni, amikor a vendég 20 perccel a gép landolása után már küldött egy fényképet a WhatsAppon, hogy kiért a repülőtér bejáratához. Ez Európán kívüli járatok esetében legalább 30-35 perc szokott lenni, ha valaki poggyász nélkül érkezik" – folytatja a történtek elbeszélését. A Szilas Park Motel a szálláshely-szolgáltatás mellett a vendégek reptérről történő személyszállítását is garantálja, most pedig éppen Somogyi Sándor volt a kiérkező sofőr.
Jimi 20 perccel a gép landolása után küldött egy fényképet arról, hogy kiért a repülőtér bejáratához - Fotó: Somogyi Sándor
 
A következő furcsaság egy újabb üzenet formájában érkezett: a turistának az indulás előtt még vissza kell mennie a migrációs irodára egy beléptetéssel kapcsolatos ügyet elintéznie. Sándorban a korábbi években gyűjtött reptéri tapasztalatok alapján itt még hangosabban kezdett el csilingelni az a bizonyos vészcsengő. „Ha valaki túl van az útlevélkezelésen, elhagyja a vámterületet és kijut a reptéri váró csarnokba, már nem kell visszamennie ügyintézésért semmilyen irodába."
 
A következő WhatsApp-üzenetet saját állítása szerint már a migrációs irodából küldte az amerikai turista: elromlott a bankkártya-terminál, nem tudják levonni az ügyintézéshez szükséges 25 000 forintos díjat a számlájáról. A Jimi névre hallgató „vendég" ekkor Sándortól kért segítséget, és megígérte, hogy az összeget visszaadja majd a szálláshelyen, csak gyorsan legyenek túl ezen a procedúrán és indulhatnak is.
Egy órával később Jimi következő fényképe arról, hogy az útlevélkezelésnél van - Fotó: Somogyi Sándor
 
„Ekkor már eljöttem a repülőtérről, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy mi történik, de még belementem a játékba. Kérdeztem, hogy jó lenne-e, ha készpénzben beküldeném, mondjuk, egy rendőrrel vagy egy irodai alkalmazottal az összeget. Kiderült, hogy ez sem megoldható, egy Revolut-számlára kellett volna átutalnom a pénzt. Végül csak annyit írtam neki, hogy nagyon jó a trükk, de nálam nem jött be. A fényképek, amiket küldött a helyzetének igazolására, a bud.hu oldalról származó hivatalos, mindenki által letölthető képek voltak" – mesélt Sándor lapunknak.
 
Figyelmeztették a többi szállásadót is
Jimi, a csaló természetesen soha nem érkezett meg Magyarországra. Az szinte bizonyos, hogy külföldi emberről lehetett szó, a WhatsApp-szám amerikai állampolgárságra utalt. A Szilas Park Motel rögtön figyelmeztette a magyarországi szállásadókat és a személyi szállítással foglalkozó cégeket, hogy figyeljenek oda erre az újfajta csalási kísérletre.
 
Sándor szerint alapvetően nagy szerencséjük volt azzal, hogy éppen ő volt a személyszállításért felelős sofőr március 15-én este a repülőtéren. „Hogyha a szállásadó akár egy másik céget bíz meg a reptéri transzferrel, akkor a sofőr, teljesen jóhiszeműen, meg is próbálhatott volna segíteni a migrációs irodán ragadt utasnak. De ha maga a szállás küldi is a sofőrt, akkor is, akár a cég érdekében, akár az utas számára a minél pozitívabb kép kialakítása céljából, könnyen belesétálhat a csapdába."
 
Ugyan Somogyi Sándor még nem találkozott ilyen csalási kísérlettel, mégsem gondolja, hogy egyedi esetről lenne szó. „Bár a felhívásunkra nem érkezett válasz a többi szállásadótól, ha a történet közzétételével tudunk segíteni a jövőbeli esetek elkerülése érdekében, már megérte. Főként akkor, hogyha egy Magyarországon most elindult csalássorozat egyik első felvonásáról volt szó" – tette hozzá.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Jubileumi kiállítás nyílik a Füleki Vármúzeum különleges szerzeményeiből

2024. március 19. 16:47
A Füleki Vármúzeum legújabb gyűjteményi tárgyaiból nyílik kiállítás a felvidéki városban (Szlovákia) csütörtökön a Városi Honismereti Múzeumban. A tárlat részei a régió terepbejárásain gyűjtött, különböző korokból származó régészeti leletek és a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak is.

Húsz év után megújult az orosházi múzeum állandó kiállítása

2024. február 08. 14:37
Elkészült az új állandó kiállítás és befejeződött az épület renoválása az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.