Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás

2024. január 08. 14:54
2024. január 4-től ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50-75% közötti lesz.
Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás
Hatályba lépett a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 152/2023. (XII. 21.) AM rendelet, így ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak szőlő szerkezetátalakítási támogatás igénylésére. A támogatási kérelmeket 2024-ben először január 4. és 22. között lehet beadni a Kincstár honlapján. Ezt követően minden évben - 2024. naptári évben ismételten is - november 2. és 30. között lehet majd beadni a támogatási kérelmeket a Kincstár honlapján.
 
A Kincstár a január 22-ig benyújtott támogatási kérelmeket 2024-ben április 15-ig bírálja el. A támogatási kérelem megvalósított részei után minden évben április 1. és június 1. között lehet benyújtani a kifizetési kérelmet.
 
A támogatás intenzitása 50% és 75% közötti, a szőlőültetvények jellemzőitől függően.
 
A korábbi évekhez hasonlóan a Kincstár csak azt támogatási kérelmet hagyhatja jóvá, amelyik szőlőtelepítés (fajtaváltás vagy áttelepítés) esetén a megszerezhető 50-ből legalább 34 pontot elér. A termesztéstechnológiai módszerek javítása esetében legalább 45 pontot kell elérni. A támogatási kérelmekre hét szempont alapján lehet legfeljebb összesen 50 pontot szerezni. Ezek egyike az integráció és versenyképesség, amely keretében az elmúlt évek borpiaci tapasztalatai nyomán mostantól két újabb jogcímen lehet legfeljebb 14-14 pontot szerezni, szőlőtermelők esetében a termelési érték, borászatok esetében pedig a palackos export aránya és egységára alapján.
 
A 2024. januári támogatási kérelembenyújtási időszak során még a korábbi, 2018-ban elkészített szerkezetátalakítási terveknek való megfeleléssel lehet magasabb pontszámot és támogatási intenzitást elérni. Az elmúlt években megváltozott borpiaci helyzet miatt ezek a szerkezetátalakítási tervek 2024 első félévében felülvizsgálatra kerülnek majd az érintett hegyközségi szervezetek bevonásával.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Megindul a kitermelés az ígéretes békési gázmezőn

2023. február 15. 13:07
A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezik növelni.
 
Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-t.
 
A termelési tesztek alapján jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon van a felfedezett mezőben
A kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát - hangsúlyozta közleményében a tárca.

A német parlament (Bundestag) előtt tehenek legelésznek

2023. június 05. 12:03
Az állattartók a teheneknek az épület elé hajtásával figyelmeztetik a minisztert, hogy ne feledje el az ígéretét.
 
Jelenleg a berlini Bundestag melletti térre látogatók elé furcsa kép tárul: az ország dolgait intéző politikusok lótás-futása mellett egy elkerített terület gyér füvét nyolc tehén és három borjú rágja, amelyek időnként egy-egy marhalepényt is elpottyantanak – írja a pleiteticker.de