Újra itt a munkaerőhiány! - mérlegen az álláspiac

2021. augusztus 12. 12:07
A jelentkezők száma csökken, sokkal több energiába kerül betölteni jelenleg egy pozíciót, mint 1 évvel ezelőtt - tapasztalják az országosan 16 irodát működtető Pannon-Work Zrt. szakemberei. Milyen folyamatok zajlottak az utóbbi másfél évben az álláspiacon? Milyen foglalkoztatási formák futottak fel az utóbbi hónapokban? Hogyan alakult a munkaerőigény az egyes országrészekben?
Újra itt a munkaerőhiány! - mérlegen az álláspiac

Hol – milyen ágazatban - volt érzékelhető a legnagyobb visszaesés a munkaerőigényben és hol volt emelkedés?
Változatos képet mutat az ágazatok igénye. Keleti részben az első hullámban egyértelműen a termelési szektorban volt visszaesés, mely mára teljes mértékben visszaállt, sőt emelkedett. Nyugaton a diák- és nyugdíjas munkavállalás esett vissza, szinte nullára 2020 tavaszán. A termelői ágazat nőtt, pótolta a kiesett turizmus, vendéglátás ágazatot. Nyugaton meghatározó autógyártó változásai határozzák meg a beszállítói igényeket. Fővárosi kép, hogy a kereskedelemben a diákfoglalkoztatás visszaesett, a logisztika és gyártás területén emelkedett a kölcsönzési és EFO (egyszerűsített foglalkoztatás - a szerk) iránti igény.

Miként alakult a munkaerőigény?
Év elején visszafogottabb volt a piac, mindenki kivárt. A keleti megyékben már most jelentősebb igények érkeznek, munkaerő-felvétel területén fellendülés tapasztalható. A nyugati határrészen a cégek nagyobb létszámban kérnek diákokat, és nem csak termelésben, hanem fehérgalléros területre is, tehát megnövekedtek az igények. Budapesten a fizikai munkaerő-kölcsönzés erősödött, hirtelen nagyobb létszámokat kezdtek igényelni egyes cégek - főleg gyártás, logisztika. A balatoni régióban nem meglepetés, hogy májustól a vendéglátásban növekedtek meg az igények.

Hogy változott az üres álláshelyek száma?
Abszolút növekedés jelentkezik nyitott pozíciók területén. Van, ahol 80%-os emelkedés mutatható ki. Újabb igények érkeznek, elsősorban a beruházásoknak köszönhetően. A jelentkezők száma csökken, nehezebb, sokkal több energiába kerül betölteni jelenleg egy pozíciót, mint 1 évvel ezelőtt.

Milyen atipikus foglalkoztatási formák lettek népszerűbbek az utóbbi időben?
Országos szinten érzékelhető volt a változás a kölcsönzötti igény emelkedésével. A keleti régióban szinte minden foglalkoztatási formára van érdeklődés, legyen szó munkaerő-közvetítésről, munkaerő-kölcsönzésről, de a cégek ideiglenesen a diák munkaerővel való megoldást is szívesen veszik igénybe, kiemelten a nyáron. Ezzel szemben az ország nyugati régiójára kevésbé jellemző az atipikus foglalkoztatási forma. Nyugati megyeszékhelyen a nyugdíjas foglalkoztatás még mindig háttérbe szorult, de élénkülés látható az Efo-s foglalkoztatás (egyszerűsített foglalkoztatás - a szerk.) felé. Még talán ennél is nagyobb az igény ezen forma iránt a fővárosi régióban. A gyári munkáknál, ahol eddig saját állományban vagy kölcsönzésben volt munkaerő, ott is megjelent az Efo, míg a diákmunkaigény visszaesett. Balaton közeli városban a harmadik járványhullám után hamar munkaerőhiány ütötte fel a fejét, főleg a többműszakos munkát vállalni tudók körében. A műszakos munkát vállalni nem tudók körében az egyszerűsített foglalkoztatás lett a népszerű. Elmondható továbbra is, hogy az atipikus foglalkoztatási forma legtöbb régióban az autóipari beszállítói körben közkedvelt.   

Érezhető a külföldre ismét visszatérő munkaerő kiesése a magyar munkaerőpiacon?
Kelet-magyarországi régióban mérsékeltebben érzékelhető, de itt is látszik a partneri igényekből, hogy főképp a vendéglátás terén jelentősebb munkaerőhiány mutatkozik. Ismét többen keresnek szakképzett munkaerőt, kiemelten a fémipari szakmunkások köréből. Aki korábban a környező országokból tért haza, az a szigorítások enyhítésével visszatér külföldre, eltűnik a magyar munkaerőpiacról. A nyugati határ melletti rész pedig vákuumként működik. Fővárosban főleg a fizikai munkavállalók pályáznak országon kívülre. Szintén ebben a kategóriában látható, hogy könnyebben váltanak, sok a kilépő. Balaton környéki város iparát leginkább a technikusi munkaerőhiány nyomja.

Miként változott a home office és távmunka iránti igény a cégek, munkavállalók részéről?
Munkakörtől, cégkultúrától függően változó. A fizikai állomány esetén nem beszélhetünk erről, a szellemi pozícióknál azonban jelentős elvárássá is nőtt, hogy részben, vagy egészben home office-ban végezhessék a munkát. Ahol a körülmények ezt lehetővé teszik, a munkáltatók is partnerek ennek biztosításában.

Hogyan változtak a bérek és a bérigények?
Munkavállalói oldalról a bérigények növekedése figyelhető meg, főképp a képzett szakemberek esetén, mind fizikai, mind szellemi munkakörökben. A munkáltatók lehetőségeikhez képest igyekeznek lépést tartani az igényekkel, de ez nem minden esetben egyezik az elvárásokkal. A kínált béren inkább májustól kezdtek emelni. Jellemzően az alapbért alacsonyan tartják, inkább a pótlékokat emelik, és egyéb juttatásokat építenek be jelenlét- illetve teljesítményarányosan.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Foglalkoztatási támogatások 2022

2022. július 12. 09:30
Milyen munkavállalókra fordítható támogatásokra pályázhatnak a vállalkozások? A nyári diákmunkások felvételének támogatása az egyik legnépszerűbb, de lehet képzésre is forrást szerezni. Az orosz-ukrán háborúval megnyíltak a pénzcsapok a menekültek alkalmazására. Változás, hogy 2022. július 1-től számos munkatapasztalat-szerzési támogatás csak Budapesten és Pest megyében elérhető, a többi régióban nem. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál tájékozódtunk.

Wellbeing - kihívások és megoldások a hibrid munka világában

2022. május 16. 08:56
Egyre több vállalat áll át hibrid munkavégzésre, melynek sok előnye van, de kezd látszani az árnyoldala is. Ami biztos, hogy egy felelős vállalatnak ebben a helyzetben is figyelmet kell fordítania a munkavállalói jóllétére. Azt, hogy ezzel foglalkozni kell, mi sem bizonyítja jobban, mint egy Glassdoor-felmérés, mely szerint az álláskeresők 77 százaléka értékelné, ha az új munkahelyük törődne a mentális és lelki egészségükkel is. Horváth Emil Lászlóval, mentálhigiénés segítő szakemberrel, coachcsal és trénerrel beszélgettünk a szóba jöhető megoldásokról.