Újra megjelentek az amerikai szőlőkabócák

2016. augusztus 10. 07:57
A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai által végzett felderítés alapján az országban (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) megjelentek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség terjesztői, az amerikai szőlőkabócák. Hazánkban az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg az aranyszínű sárgaságot 2013-ban észlelték először. Fontos, hogy sárga ragacslapos csapdázással ellenőrizzük ültetvényeinket – közölte Budapest.

A rendkívül veszélyes aranyszínű sárgaság (FD) terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel.

Ennek az egyik fontos időszaka az, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez ebben az évben is a szőlő virágzása idejére, illetve közvetlenül a virágzás utáni időszakra esett. Viszont nem elegendő kizárólag a lárvák ellen védekezni, mert a fitoplazmát terjesztő szőlőkabóca repülésre képes imágója a környező, esetleg nem permetezett ültetvényekből képes betelepedni és a kórokozót terjeszteni. Ezért kiemelten fontos az ültetvényben a kártevő sárga ragacslapos csapdázása, illetve a növényeken való vizuális felvételezése. A szaporítóanyag előállító területeken legalább 3 színcsapdát kell kihelyezni hektáronként. Szőlőültetvényekben az ajánlott sűrűség 5 ha-os táblaméretig 3 csapda/ha, 5-10 ha összefüggő táblaméretig 2 csapda/ha és 10 ha feletti összefüggő táblaméret esetén 30 csapda/ültetvény.

Hetente két alkalommal szükséges a csapdafogást leolvasni, illetve a lombozaton az imágók jelenlétét megfigyelni.

A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a csapdafogás eredményétől függetlenül kötelező a kabócák elleni védekezés. A termő ültetvényekben az egyedszám (csapdafogás) ismeretében kell az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés szükségességéről és időpontjáról dönteni. A fogások alapján kicsi a kifejlett alakok populációsűrűsége, ha a fogott egyedek száma átlagosan 4 egyed/csapda/10 nap, közepes, amennyiben 4-15 egyed/csapda/10 nap a fogás és magas, ha a csapdázott imágók száma nagyobb, mint 15 egyed/csapda/10 nap. A védekezési küszöbérték 4 egyed/sárga lap/10 nap.

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz, tiametoxam stb. hatóanyagú permetező szerek).

Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes fejlődési fokozatok észlelésének helyei, amely alapján a védekezések ütemezhetőek.

A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Forrás: promenad.hu / NÉBIH

Kapcsolódó cikkek

A foglalkoztatás kockázatos, de mennyire?

2018. augusztus 21. 08:52
Újabb példa arra, hogy embereket foglalkoztatni kockázatos. Még olyan munkakörökben is, amik első ránézésre nem tűnnek veszélyesnek.

Minden döntést a lehető legalacsonyabb szinten hozzunk meg!

2018. augusztus 21. 07:44
Általában nem könnyű elfogadtatni a vezetéssel, hogy komoly problémák vannak a szervezet működésében. Hajnal Géza öt lépést javasol arra, hogy milyen módszerekkel dolgozzon a HR a változtatás érdekében. Az X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft. cégvezető partnerével beszélgettünk a HR helyzetéről a magyar agráriumban. Hajnal Géza előadóként vesz részt az őszi agroHR konferencián.