Újra Nemesgörzsönyi Böllérfeszesztivál

2024. február 12. 11:40
A szervezők mindenkit szeretettel várnak.
 
A Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben 2024. február 17-én, szombaton hagyományosan megidézésre kerül a falusi disznóvágások hangulata, megrendezik a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált.
 
Újra Nemesgörzsönyi Böllérfeszesztivál
Többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a kilátogatók – fotó: Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál/Facebook
 
A Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált ebben az évben immáron kilencedik alkalommal rendezik meg, a falu ilyenkor teljesen megtelik, rendre sok ezren látogatnak el a színvonalas rendezvényre.
 
A komoly hagyományokkal bíró böllérfesztivál célja a vidéki értékek, a tradíciók, a falusi szokások, gasztronómiai hagyományok bemutatása. A disznóvágás – és a háztáji állattartás, -feldolgozás – a magyar kultúra alapvető része, annak továbbörökítése, hagyományának megőrzése nemes feladat, melyet a böllérfesztivál is segít a maga eszközeivel.
Élje át a falusi disznóvágás hangulatát a Nemesgörzsönyi Böllérfesztiválon  - Magyar Mezőgazdaság
Az évek alatt az esemény egyre nagyszabásúbbá vált, Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult. Székelyföld legtávolabbi csücskétől a Felvidéken át a Vajdaságig érkeznek csapatok, ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a kilátogatók.
böllérfesztivál
A tíznél több csapat a hajnali órákban vág le egy-egy disznót, melyeket a település főutcáján kialakított portáikon, a közönség előtt dolgoznak fel a nap folyamán. Az érdeklődőket árusok, különféle egyéb programok és sztárfellépők, koncertek is szórakoztatják.
böllérfesztivál
A Nemesgörzsönyi Böllérfesztivált ebben az évben immáron kilencedik alkalommal rendezik meg – fotó: Nemesgörzsönyi Böllérfesztivál/Facebook
 
Folyamatosan frissülő információk a rendezvényről: itt.
 
A szervezők mindenkit szeretettel várnak a Nemesgörzsönyi Böllérfesztiválra! A belépés ezúttal is ingyenes, a jó hangulat garantált!
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Budapestről expressz buszjárat viszi a fesztiválozókat a Művészetek Völgyére

2024. július 18. 16:04
Közvetlen expressz autóbuszjáratokat indít a Volánbusz Zrt. Budapest és Kapolcs között július 19. és 29. között a 33. Művészetek Völgye fesztiválra – tájékoztatott a társaság.

Kétnapos programkavalkád a Hortobágyon

2023. március 28. 11:23
Április 22-23-án „Világörökségünk – a Puszta napja” címmel két napos programkavalkáddal várják a Hortobágyra és térségébe érkező látogatókat. Az érdeklődők találkozhatnak a pásztorokkal és jószágaikkal, a Hortobágy természeti kincseivel és belekóstolhatnak a helyi ételekbe is.
 
Hortobágy település központja egyébként hamarosan megújul: a felújítás érinti a vásártér, a Pásztormúzeum és a Körszín épületét is. A kivitelezési munkák miatt idén a Kilenclyukú hídon nem tudnak a jószágok és a pásztorok átvonulni, a Puszta napja rendezvénysorozat viszont rengeteg más élménnyel várja a látogatókat.