Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált

2023. február 13. 10:19
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
 
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.
 
Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált
Minimálisra csökkentették a veszteségeket
Ezt elsősorban az ország málnaültetvényeinek jelentős növelése és a fagyasztói kapacitásainak gyors fejlesztése tette lehetővé.
 
A fagyasztott formában történő exportot a veszteségek minimálisra csökkentése indokolta, mivel friss állapotban teljesen lehetetlen lett volna ezt a mennyiséget betakarítani és az országon belül az export feladó helyekre eljuttatni.
 
Ukrajna kénytelen volt a terméket más európai szállítóknál alacsonyabb áron kínálni
Az ukrán málna az elmúlt évben mintegy  24 vásárló országba jutott el, amelyek közül a legnagyobb (60%-os) Lengyelországnak a részesedése volt, amely az előző évihez képest 37 százalékkal többet importált, de jelentős mennyiséget vásárolt több más EU-tagország is.
 
Ebben az évben a fenti mennyiség exportjához Ukrajna kénytelen volt a terméket más európai szállítóknál alacsonyabb áron kínálni, FAO szakértők szerint azonban, a jövőben lehetőség nyílhat az ukrán málnatermesztés és export jelentős növelésére.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer-ellátás területén is megvédjük hazánk szuverenitását

2023. november 21. 16:53
Megvédjük szuverenitásunkat Brüsszellel szemben, hazánk ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is maga dönthesse el, hogy milyen technológiával előállított növényeket termeszt a saját területén - mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

Magyarország élelmiszerellátása biztosított

2023. január 24. 14:08
Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Nagy István agrárminiszter elmondta: tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.
 
Emlékeztetett, hogy mivel Magyarország élelmiszerellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett export bejelentési rendszert.
Hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.