Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált

2023. február 13. 10:19
Húsz százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget.
 
Ukrajna 2022-ben, a háborús pusztítások, a súlyos munkaerő hiány és logisztikai akadályok ellenére rekord mennyiségű (mintegy 40.000 tonna) fagyasztott málnát értékesített külföldre, ami 20 százalékkal meghaladta az előző évi mennyiséget – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.
 
Ukrajna 2022-ben rekord mennyiségű fagyasztott málnát exportált
Minimálisra csökkentették a veszteségeket
Ezt elsősorban az ország málnaültetvényeinek jelentős növelése és a fagyasztói kapacitásainak gyors fejlesztése tette lehetővé.
 
A fagyasztott formában történő exportot a veszteségek minimálisra csökkentése indokolta, mivel friss állapotban teljesen lehetetlen lett volna ezt a mennyiséget betakarítani és az országon belül az export feladó helyekre eljuttatni.
 
Ukrajna kénytelen volt a terméket más európai szállítóknál alacsonyabb áron kínálni
Az ukrán málna az elmúlt évben mintegy  24 vásárló országba jutott el, amelyek közül a legnagyobb (60%-os) Lengyelországnak a részesedése volt, amely az előző évihez képest 37 százalékkal többet importált, de jelentős mennyiséget vásárolt több más EU-tagország is.
 
Ebben az évben a fenti mennyiség exportjához Ukrajna kénytelen volt a terméket más európai szállítóknál alacsonyabb áron kínálni, FAO szakértők szerint azonban, a jövőben lehetőség nyílhat az ukrán málnatermesztés és export jelentős növelésére.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A szív doktora, az avokádó

2023. augusztus 29. 12:39
Az avokádó krémes, világoszöld húsában rengeteg olyan tápanyag található, amelyek különösen fontosak a szív egészsége szempontjából. Egy kutatás szerint az avokádó fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az íz és az egészség páratlan kombinációja.

Csodás tőle a pizza és még a köhögést is csillapítja!

2024. január 22. 14:16
Az oregánó szinte bárhol megterem, finom és ráadásul még nagyon egészséges is! Adj neki helyet a kertben és a pizzán!