Ukrajna beperli Magyarországot az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt

2023. szeptember 18. 15:03
Kijev nem hagyja válasz nélkül a magyar, a szlovák és a lengyel intézkedéseket.
 
Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát, sőt Magyarország ki is bővítette azt – írja a HVG a Politico hírlevele nyomán.
Ukrajna beperli Magyarországot az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt
A Politico hírlevelében Tarasz Kacska, ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes nyilatkozott. Elmondta, hogy a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO-nál) kezdeményezik a magyarok, a lengyelek és a szlovákok ellen, mert „az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben".
 
A három ország nyílt szembenállása Brüsszellel nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében köt megállapodásokat – mondja az interjúban az ukrán politikus.
 
Kacska úgy vélte, Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor cserébe ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába.
 
Nagy István agrárminiszter, pénteken – miután lejárt az EU-s öt országra kiterjedő ukrán gabonára vonatkozó behozatali korlátozó intézkedés hatálya – bejelentette, hogy Magyarország nemzeti hatáskörben hosszabbítja és terjeszti ki az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Szlovákia meghosszabbította az EU korábbi tilalmát négy gabonafajtára, Lengyelország pedig a hétvégén további tilalmat vezetett be az ukrán lisztre és takarmányokra.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nő a digitális tartalom súlya az agrárberuházási pályázatoknál

2024. január 23. 14:14
Az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodás minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki olyan terményekkel, áruval kíván a piacon megjelenni, amelyekkel kapcsolatban a nemzetközi verseny globális, az árakat pedig külső és nem magyarországi piaci folyamatok alakítják - fogalmazott Feldman Zsolt, a két hét múlva kezdődő PREGA Konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón.
 

Most a magas vízállás tesz be a termények szállításának

2023. november 28. 08:48
A korábbi években a szárazságban kiapadó folyók – például a Duna, a Rajna alacsony vízállása –, most viszont a túl nagy vízhozam akadályozza a mezőgazdasági termények vízi szállítását.