Ukrajna beperli Magyarországot az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt

2023. szeptember 18. 15:03
Kijev nem hagyja válasz nélkül a magyar, a szlovák és a lengyel intézkedéseket.
 
Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát, sőt Magyarország ki is bővítette azt – írja a HVG a Politico hírlevele nyomán.
Ukrajna beperli Magyarországot az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt
A Politico hírlevelében Tarasz Kacska, ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes nyilatkozott. Elmondta, hogy a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO-nál) kezdeményezik a magyarok, a lengyelek és a szlovákok ellen, mert „az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben".
 
A három ország nyílt szembenállása Brüsszellel nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében köt megállapodásokat – mondja az interjúban az ukrán politikus.
 
Kacska úgy vélte, Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor cserébe ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába.
 
Nagy István agrárminiszter, pénteken – miután lejárt az EU-s öt országra kiterjedő ukrán gabonára vonatkozó behozatali korlátozó intézkedés hatálya – bejelentette, hogy Magyarország nemzeti hatáskörben hosszabbítja és terjeszti ki az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Szlovákia meghosszabbította az EU korábbi tilalmát négy gabonafajtára, Lengyelország pedig a hétvégén további tilalmat vezetett be az ukrán lisztre és takarmányokra.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi az igazság a másodvetésről?

2023. február 07. 19:47
A másodvetés tartalékolja a vizet a következő fővetés számára, vagy elvonja attól?
 
Az agrarheute.com portál beszámolója szerint az utóbbi időben felélénkültek a viták a másodvetések hasznosságáról.
 
A szakértők egy része úgy ítéli meg, hogy a másodvetés a következő főnövény számára megőrzi a talajnedvességet, mások szerint viszont éppen elvonja azt. Erre a kérdésre általánosan érvényes választ gyakorlatilag nem lehet adni, mivel az több tényező együttes hatásától (éves csapadék mennyisége és időbeni eloszlása, a másodvetés típusa és vízvisszatartó képessége, stb.) függ.

Újabb funkciókkal bővült az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) használata

2023. július 11. 14:07
A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023. év elején elindult az elektronikus Gazdálkodási napló (eGN). A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) ebbe az új közigazgatási szolgáltatásba integrálja a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat.