Ukrajna ennek a terméknek az exportjával is az EU-t célozza

2024. április 03. 15:53
Az ukrán parlament elfogadta az Ukrán Vámkódex biometán vámkezelésére vonatkozó módosításáról szóló törvénytervezetet.
Ukrajna ennek a terméknek az exportjával is az EU-t célozza
A dokumentum szerint az ukrán biometán-gyártóknak lehetőségük van a terméket európai piacokra exportálni és az érintett európai hálózathoz csatlakozni. A törvénytervezetet az EU és Ukrajna közötti, a biometán, hidrogén és más szintetikus gázok terén fennálló stratégiai partnerségről szóló memorandum végrehajtása érdekében dolgozták ki. Vitalij Holovnij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterhelyettes szerint az új törvény újabb lépést jelent Ukrajna és az EU energiafüggetlensége felé.
 
„A biometán előállítása egyaránt előnyös az ukrán vállalkozások és a gazdálkodók számára. Az is fontos, hogy az ország költségvetéséhez további forrást biztosít, munkahelyeket teremt és az ukrán agráripar fejlődéséhez is hozzájárul” – mondta Vitaliy Holovnya.
Jelenleg 77 biogázüzem működik Ukrajnában, amelyek évente csaknem 150 millió köbméter biometánt tudnak előállítani. Emellett 2024-2025 között 10 új, évi 1,5 millió köbméter biometán kapacitású létesítmény megnyitását tervezik.
 
ÁLTALÁNOSSÁGBAN ELMONDHATÓ, HOGY 2030-RA UKRAJNA ELÉRHETI AZ ÉVI 1 MILLIÁRD KÖBMÉTER BIOMETÁN TERMELÉSÉT, ÉS 10-20 SZÁZALÉKOS RÉSZESEDÉST SZEREZHET AZ EU BIOMETÁN PIACÁN.
 
(A jelenlegi kapacitásokkal Magyarországon évente 150-200 millió köbméter földgáznak megfelelő mennyiségű biogázt lehet előállítani, ami nagyságrendileg elmarad a mintegy 10 milliárd köbméteres éves hazai földgázfelhasználástól. A kiaknázható potenciál ugyanakkor hatalmas: a hét európai gázszállító vállalatot és két megújuló gázipari szövetséget tömörítő Gas for Climate 2050 tavalyi prognózisa szerint a magyarországi biogáz termelés 2030-ra elérheti az 1 milliárd köbmétert, 2050-re pedig akár a 3 milliárdot is.)
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az alföldi erdők reményteljes fája

2023. szeptember 14. 16:12
A klímaváltozás miatti félelmek korában az Alföld erdeinek egyik hosszú távon is reményteljes fafaja a vénic szil, amelynek komoly károsítója (egyelőre) nincs.
Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta választja meg az év fafaját, 2013 óta viszont nyílt online szavazáson dönthetnek az erdő- és természetszeretők, melyik fafaj legyen az év fája. A tizedik online szavazáson a mozgalom kuratóriuma által megadott három fafaj közül a vénic szil kapta a legtöbb voksot, így megelőzte a kecskefűzet és a rezgőnyárt.

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.