Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Keleméri bárányhús

2022. december 30. 12:04
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Keleméri bárányhús elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület kedden.
 
A közlemény szerint a földrajzi oltalom csak az Ile-de-France vagy Suffolk apaállatoktól származó, és választástól a vágásig Kelemér község közigazgatási határának területén belül tartott és nevelt bárányhúsra vonatkozhat. Az anyajuhok nem lehetnek racka, cikta, cigája fajtájú állatok. A bárányok vágáskori életkora legfeljebb 120 nap, élő testtömegük nem haladhatja meg a 40 kilogrammot - írták.
 
Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Keleméri bárányhús
Kiemelték: a Keleméri bárányhús sajátos minőségi jellemzői a földrajzi területtel ápolt kapcsolaton alapulnak. A bárányhús előállítására döntő hatása van a takarmányozásnak és a tartástechnológiának, illetve az ehhez jól alkalmazkodni tudó apaállatok utódainak. Kelemér község az Északi-középhegységben található Gömör-Szepesi-hegység lábán található, mikroklímája és talajadottságai kedvezőek a perjefűfélék és a gyógynövények számára. Mindezek a tényezők együttesen befolyásolják a hús minőségét, ennek köszönhető a Keleméri bárányhús kellemesen fűszeres íze, omlós állaga, üde pirosas színe, friss illata, faggyúmentessége és az izomrostok között kialakult vékony zsírréteg márványozottsága - áll a közleményben.
 
A Keleméri bárányhús az uniós védelem alá helyezett 1606 mezőgazdasági termék listáját gyarapítja.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Libamájjal, mézzel, húskészítményekkel nyűgözzük le az arab világot

2023. február 20. 19:03
Dubajban mutat be magyar élelmiszereket az Agrármarketing Centrum.
 
Az Agrármarketing Centrum (AMC) magyar élelmiszereket mutat be a világ egyik vezető élelmiszeripari szakkiállításán, amely hétfőtől péntekig tart nyitva Dubajban – közölte az AMC hétfőn az MTI-vel.
 

Két pomázi sajt is arany minősítést kapott a világ legrangosabb sajtversenyén

2023. november 22. 15:02
A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt.