Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

2020. november 23. 08:51
A Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 64-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.
Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti. Az oltalom védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum jelzi.

Soltvadkerti szőlőtermesztés

A soltvadkerti szőlőtermesztés és borkészítés a XVIII. századra nyúlik vissza. A Soltvadkerti bor és pezsgő alapanyagát adó Ezerjó, egy magyar történelmi szőlőfajta, amely a Kunsági borvidéken belül a Soltvadkert térség meghatározó fajtája. Egyediségét és egyedülállóságát jellemzi, hogy az érett szőlőből bor, töppedt szőlőjéből bor és pezsgő is előállítható. A helyi ökológiai adottságokhoz alkalmazkodott A szakemberek tudásának köszönhetően Soltvadkert szőlő-bortermelése dinamikusan fejlődik a településen gazdálkodó családi borászatokban. A Soltvadkerti oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok készítése a reduktív technológián alapul, ami esetenként hordós érleléssel egészül ki.

A Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye termőterülete a Bükkalja dombságai és az Alföld találkozásánál helyezkedik el. Az itt kialakult cseresznye termesztési kultúra a Rövidszárú fekete és Mézédes fekete ősi tájfajták termesztésének hagyományára és a Szomolyai fekete fajta szelekciójára épült. A cseresznye jellemzője a szív alakú forma, kis szemméret és cseresznyeszem tömeg, valamint a 2-3 cm-es rövid szár. Az itt termő gyümölcs alacsony savtartalmú, héja pedig magas festékanyag tartalmú, emiatt feketébe hajló színű.  A magas napsütéses órák számának és a déli fekvésű termőterületnek köszönhetően a cseresznyének magas a cukortartalma.

Szomolyai fekete cseresznye

Az EU idén januárban közzétett statisztikai adatai szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek eladási értéke átlagosan kétszerese a földrajzi árujelzővel nem rendelkező, hasonló termékekéhez képest. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 20 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák körében.

A földrajzi árujelzővel rendelkező agrártermékek pontos termékleírásáról további információt az alábbi elérhetőségen talál: https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Érkezik a 25 milliárd forintos agrár mentőcsomag

2020. május 12. 08:23
A zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a szőlészek és a borászok is kiemelt ágazati támogatásra számíthatnak a következő hetekben. Az agrártárca 25 milliárd forintos mentőcsomagjából emellett az élelmiszeripar is részesülhet. Az új konstrukciók kidolgozása már elkezdődött, a programok Brüsszel jóváhagyását követően indulhatnak el.

Minden megyében létrejön egy operatív munkacsoport az agrárium segítésére

2020. április 14. 07:29
Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a MAGOSZ elnökével beszélgettünk.