Utcára mennek a szakszervezetek

2018. október 26. 10:31
A kormány nem tartotta be az ígéretét, semmiféle egyeztetés nem történt. A szakszervezetek ezért másfél hét múlva demonstrációval tiltakoznak a béren kívüli juttatások, a cafeteria megadóztatása ellen – nyilatkozta lapunknak Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) elnöke. A tervek szerint november 6-án, kedden a Magyar Nemzeti Banktól a Parlamenthez vonulnak majd.

A tüntetést azon a csütörtöki konferencián jelentették be, amit Bérek, munka, szakszervezet: jövő kihívásai címmel rendeztek az Angyalföldi József Attila Központban. A demonstrációt két nagy szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a LIGA Szakszervezetek szervezi. Székely Tamás hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek „durva megszorításként” értelmezik a béren kívüli juttatások megadóztatását. A kormány nem módosította javaslatát, a korábban kilátásába helyezett egyeztetésből nem lett semmi – tette hozzá. Elmondása szerint a kormányzati megszorítás mintegy 2 millió munkavállalót érint rendkívül hátrányosan, főleg a lakhatás, a munkába járás és az öngondoskodás területén. Biztosra vehető ugyanis, hogy a cafeteria megadóztatása miatt a munkaadók jelentősen csökkenteni fogják a juttatásokat. A veszteség mértéke ágazatonként eltérő: a vegyipari dolgozók esetében például fejenként évi 400 ezer forintos kieséssel kell számolni – folytatta Székely Tamás. Demonstrációjukkal a szakszervezetek szembesíteni akarják a kormányt azzal, hogy nem tartotta be a szavát. Kérdésünkre, mennyi esélyt lát arra, hogy egy tüntetéssel sikerül meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, Székely Tamás közölte: nincsenek illúziói, „ettől a kormánytól a munkavállalók már nem várhatnak semmit”. A szakszervezetek azonban ilyen helyzetben nem maradhatnak tétlenek, kötelességük tiltakozni. Ha nem járnak eredménnyel, akkor tovább kell gondolni, hogy következő lépésként milyen akcióegységet hoznak létre. A Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az ICSID egyébként döntést hozott a magyar állam és a francia cafeteriacég, a Cheque Déjeuner (CD, újabb nevén Groupe UP) vitájában. A 444.hu cikke szerint az ICSID a francia cégnek adott igazat, és kártérítést ítélt meg számára. Azt még nem tudni, pontosan mennyit: a cég 39 millió eurót, mintegy 12,6 milliárd forintot követelt eredeti beadványában, ez lehet az irányadó összeg. A CD egyike volt annak a három francia multinak, amelyet az Orbán-kormány kiszorított az étkezési utalványok piacáról a cafeteriarendszer 2011-12-es átalakításával.

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem hoz kenyérár-emelkedést az élelmiszerkönyvi változás

2017. június 20. 09:00
A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai csütörtökön lépnek hatályba. Az új előírások bevezetéséhez féléves türelmi időt adott a törvényalkotó, így ez az idő elegendő volt a pékeknek a felkészülésre.

Öldöklő árháborúba keveredett az Aldi

2017. május 22. 09:51
Brutális árháború tört ki az USA-ban az Aldi és a kiskereskedelem mamutja, a Wal-Mart között. Szakértők hüledezve figyelik a közelharcot és úgy vélik, a háború az élelmiszer-kereskedelemben több áldozatot szedhet a következő években.