Útfejlesztés: hamarosan elkészül a 441-es főút

2024. május 17. 15:02
Hamarosan lekerülhetnek a korlátozó táblák és átadják a felújított 441-es főutat. A vármegyéken átívelő fejlesztés folyamán közel három kilométeren négysávossá bővítik a főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszát – számolt be a Magyar Építők.
Útfejlesztés: hamarosan elkészül a 441-es főút
Magas készültségi szinten van a Nagykőröst és Kecskemétet összekötő 441-es főút felújításának és átépítésének számos projekteleme – írja a Magyar Építők. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában zajló fejlesztés célja, hogy növeljék a közlekedésbiztonságot és csökkentsék az utazási időt a Cegléd-Nagykőrös-Kecskemét vonalon. A közeli településekről munkába ingázók révén ugyanis jelentősen megnőtt a forgalom a leromlott állapotú főúton a kecskeméti nagyberuházások miatt. 
 
Növekszik a kapacitás és a közlekedésbiztonság is
Ezért a forgalmi igényekhez igazítva kibővítik a 441-es főút egy szakaszát kétszer kétsávosra, valamint a tíz kilométeres útszakaszon:
  • két új körforgalom,
  • hat jelzőlámpás kereszteződés,
  • 11 útcsatlakozás,
  • egy lámpás gyalogátkelőhely,
  • kerékpár- szervízút és
  • öt pár buszöböl is létesül.
De hogy állnak most a munkálatok?
Szabó Csaba, a kivitelező Colas építésvezetője a projekt aktuális állásáról elmondta, az érintett útszakasz Pest vármegyei részén a kivitelezés az utolsó fázisa felé közeledik. Itt a 17+265 é 18+205 kilométer szelvények közötti szakaszon kívül, ahol 11,5 tonnás burkolatmegerősítést végeztek,  a földmű szinttől a talajstabilizációt követően teljesen új pályaszerkezet épült.
Mint elhangzott, a két Nagykőrösön épülő körforgalom közül a Téglagyár úti körforgalom szinte teljesen elkészült. A 441-es főút és a 4614-es út találkozásánál is a befejezéshez közelednek a körforgalom kialakításánál.
A befejezéshez közeli állapotban vannak az M44-től a vármegyehatárig tartó szakasz kivitelezésével is. A főútnak ezen az öt kilométeres szakaszán a kivitelező nyolc útcsatlakozást és három pár buszöblöt is kialakít.  
 
Mi a helyzet a bács-kiskuni részen?
A főút Bács-Kiskun vármegyei szakaszán, a Katonatelepig tartó útszakasz kivitelezése 75 százalékos készültségi szintű. A főút kétszer kétsávosra bővítése a kecskeméti 445-ös északi elkerülőtől a katonatelepi Mathiász Általános Iskoláig mintegy 2,79 kilométeres szakaszon valósul meg. Itt teljes hosszában szerviz- és kerékpárutakat is létesítenek. A főút új sávjainak kialakításához az útalaphoz 30600 köbméter anyagot használtak fel.
A Katonateleptől a végszelvényig tartó szakaszon a hat keresztező utcánál jelzőlámpás csomópontokat építenek. Kialakítanak egy jelzőlámpás gyalogátkelőt is, öt pár buszöblöt valamint három útcsatlakozást.
Az építésvezető elmondta, hogy a 441-es főutat Nagykőrös-Kecskemét között, a Katonatelepnél lévő négysávos szakasszal együtt a forgalomba helyezést követően, várhatóan 2024 nyarán már forgalomkorlátozások nélkül használhatják a közlekedők.
 
Újrahasznosították a felmart aszfaltot
A teljes projekt során 56 820 tonna aszfaltot használnak fel, amelyet a Colas kiskunfélegyházi és dunaharaszti aszfaltkeverőjéből szállítanak a munkaterületre. A Pest vármegyei útszakaszon a Colas szakemberei a Magyarországon egyelőre ritkán alkalmazott hideg remix eljárást alkalmazták, amelynek lényege, hogy az elhasználódott pályaszerkezetből visszanyert, még hasznosítható aszfaltot kötőanyaggal és vízzel elkeverve, visszaépítik a cementes remix alapréteg kialakítása során, majd erre terítik az új aszfalt pályaszerkezetet.
Mikor zárul a Pest vármegyei részen a munka?
A projekt egyik érdekessége, hogy a 441-es Pest vármegyei külterületi szakaszainak építéséhez ideiglenes terelőutakat és szervízutat alakítottak ki, hogy biztosítani tudják a pályatest átépítése idején a forgalom kétszer egysávon áthaladását. A projekt eredetileg tervezett elemei ez év második felében elkészülnek. A beruházás új eleme a 441-445-ös utak körforgalmú csomópontjának kapacitásnövelő, turbó körforgalommá átépítése. Ezzel várhatóan ez év végéig készülnek el a Colas szakemberei.  
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Megújul Tokaj főutcája

2023. június 21. 18:18
Mintegy 800 méter hosszan megújul Tokaj főutcája, egységes képet öltenek a terek, utcák és a történelmi épületeket is renoválják - mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Koncz Zsófia közlése szerint kávézók és éttermek létesülnek, illetve zöldterületeket is kialakítanak. Hozzátette: abban bíznak, hogy a fejlesztés révén sokan ellátogatnak majd a városba, így a belföldi turizmus is erősödhet.

Akár egy órával is tovább tarthat a vonatozás Bécsbe

2023. szeptember 13. 17:53
Szeptember 18-tól megkezdik a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszának a decemberi menetrendváltásig tartó felújítását. Egyes személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek majd.