Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők

2023. július 19. 13:39
Torben Salz, a HWG Heide Wendland Gemüse zöldségtermelő és -forgalmazó vállalkozás egyik vezetője szerint a drasztikus árcsökkenés felkavarta a friss fokhagyma piacát Németországban, és a hírekkel ellentétben a helyi termelők helyzete nem látszik javulni.
A vállalkozás számára az idei már a harmadik olyan év, amikor visszaestek az eladások. A termesztés még gazdaságos, de például a kötelező minimálbér bevezetése miatt megnövekedett feldolgozási költségek már komoly gondokat okoznak.
Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők
A friss fokhagyma árának csökkenése csak tovább rontja a helyzetet, így mint sokan mások, válaszút előtt állnak és nem biztosak abban, hogy folytatják-e a fokhagyma termesztését.
 
Már a világjárvány előtt mutatkoztak az első vészjósló jelek, ám a pandémia alapvetően megmentette az iparágat, mivel akkor a fogyasztók otthon főztek, és ebből 2020-ban és 2021-ben is profitáltak a termelők. Tavaly azonban ismét válságosra fordult a helyzet, mindenekelőtt az orosz–ukrán konfliktus miatt. Ráadásul a termés egy részét meg kellett semmisíteni, mert a minőség nem felelt meg az élelmiszerkereskedők elvárásainak.
Továbbá nehézséget okoz, hogy a kiváló minőségű és minősített regionális termékekkel sem tudják felvenni a versenyt a Kínából, Spanyolországból és Egyiptomból érkező árukkal, ezért Torben Salz nagy visszaesésre számít a német fokhagymatermesztésben.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de

Kapcsolódó cikkek

Itt a nagy országos szilva szedd magad lista! 2024

2024. július 02. 18:26
Elindult a szilvaszezon, több helyen hirdetnek S"zedd magad!" akciókat.

Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka

2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.