Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők

2023. július 19. 13:39
Torben Salz, a HWG Heide Wendland Gemüse zöldségtermelő és -forgalmazó vállalkozás egyik vezetője szerint a drasztikus árcsökkenés felkavarta a friss fokhagyma piacát Németországban, és a hírekkel ellentétben a helyi termelők helyzete nem látszik javulni.
A vállalkozás számára az idei már a harmadik olyan év, amikor visszaestek az eladások. A termesztés még gazdaságos, de például a kötelező minimálbér bevezetése miatt megnövekedett feldolgozási költségek már komoly gondokat okoznak.
Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők
A friss fokhagyma árának csökkenése csak tovább rontja a helyzetet, így mint sokan mások, válaszút előtt állnak és nem biztosak abban, hogy folytatják-e a fokhagyma termesztését.
 
Már a világjárvány előtt mutatkoztak az első vészjósló jelek, ám a pandémia alapvetően megmentette az iparágat, mivel akkor a fogyasztók otthon főztek, és ebből 2020-ban és 2021-ben is profitáltak a termelők. Tavaly azonban ismét válságosra fordult a helyzet, mindenekelőtt az orosz–ukrán konfliktus miatt. Ráadásul a termés egy részét meg kellett semmisíteni, mert a minőség nem felelt meg az élelmiszerkereskedők elvárásainak.
Továbbá nehézséget okoz, hogy a kiváló minőségű és minősített regionális termékekkel sem tudják felvenni a versenyt a Kínából, Spanyolországból és Egyiptomból érkező árukkal, ezért Torben Salz nagy visszaesésre számít a német fokhagymatermesztésben.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de

Kapcsolódó cikkek

Nagy a baj! Nő az importnyomás és a költségek is emelkednek

2023. november 14. 13:53
Mi lesz így a hazai élelmiszeriparral?
 
Komoly importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint míg az elmúlt néhány évben folyamatosan erősödött a magyar élelmiszerek szerepe a kereskedelemben, ám a piaci jelzések szerint ebben az évben ismét csökken a hazai termékek aránya a polcokon. A hazai termékek választása ugyanakkor nem csak a minőségre jelent garanciát, hanem választásukkal a magyar vállalkozásokat – termelőket és feldolgozókat – is segítik a vásárlók – írja közleményében a NAK.

Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt

2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
 
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.