Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők

2023. július 19. 13:39
Torben Salz, a HWG Heide Wendland Gemüse zöldségtermelő és -forgalmazó vállalkozás egyik vezetője szerint a drasztikus árcsökkenés felkavarta a friss fokhagyma piacát Németországban, és a hírekkel ellentétben a helyi termelők helyzete nem látszik javulni.
A vállalkozás számára az idei már a harmadik olyan év, amikor visszaestek az eladások. A termesztés még gazdaságos, de például a kötelező minimálbér bevezetése miatt megnövekedett feldolgozási költségek már komoly gondokat okoznak.
Válaszút előtt a fokhagyma­termesztők
A friss fokhagyma árának csökkenése csak tovább rontja a helyzetet, így mint sokan mások, válaszút előtt állnak és nem biztosak abban, hogy folytatják-e a fokhagyma termesztését.
 
Már a világjárvány előtt mutatkoztak az első vészjósló jelek, ám a pandémia alapvetően megmentette az iparágat, mivel akkor a fogyasztók otthon főztek, és ebből 2020-ban és 2021-ben is profitáltak a termelők. Tavaly azonban ismét válságosra fordult a helyzet, mindenekelőtt az orosz–ukrán konfliktus miatt. Ráadásul a termés egy részét meg kellett semmisíteni, mert a minőség nem felelt meg az élelmiszerkereskedők elvárásainak.
Továbbá nehézséget okoz, hogy a kiváló minőségű és minősített regionális termékekkel sem tudják felvenni a versenyt a Kínából, Spanyolországból és Egyiptomból érkező árukkal, ezért Torben Salz nagy visszaesésre számít a német fokhagymatermesztésben.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de

Kapcsolódó cikkek

24 gyümölcsszörp pályázhat a KMÉ arany fokozatára

2024. augusztus 01. 16:22
Újabb népszerű termékcsoport vett részt a Nébih Termékmustrán: ezúttal a gyümölcsszörpök kerültek górcső alá. A vizsgálatfolyamat eredményeként 24 termék gyártója, forgalmazója nyerte el a KMÉ-védjegy arany fokozatára való pályázás lehetőségét.

Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok

2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
 
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.