Valóságos bérnövekedési hullám jöhet Magyarországon

2023. november 13. 16:10
Jövőre felpöröghet a gazdaság, nőhetnek a bérek – lényegében ez hangzott el a legutóbbi kormányinfón, ami nem üres kijelentés, mivel szinte borítékolható, hogy az idei évhez hasonlóan 2024-ben is 10 százalék körül nőnek majd a keresetek Magyarországon. Viszont mindezt úgy, hogy 10 százalék alatt marad az infláció, azaz a reálbérek is növekedhetnek.
Valóságos bérnövekedési hullám jöhet Magyarországon
Korábban megírtuk, hogy egész Európában párját ritkította az  infláció húzta profit vagy közkeletű nevén a céges nyerészkedés itthoni megjelenése, ami legfőképpen azért volt fájó, mert a magyarországi vállalatok pont az energiaválság kellős közepén növelték a profitjukat, akkor, amikor idehaza végig 20 százalék fölött tanyázott az infláció. Csak ez az egy hatás a hazai drágulás ötödért felelt. Most pedig legújabban itt van a visszatekintő árazás, azaz a telekommunikációs cégek a múltbéli költségnövekedésük alapján emelnek árat, holott ezt már az infláció a legkevésbé indokolná. 
 
Várhatóan 8-10 százalékkal emelkedhetnek 2024-ben a keresetek
 
– mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután a folyamatban lévő minimálbér-tárgyalásokon egyre inkább körvonalazódik, hogy miképp alakulhat a legkisebb bérek növekedése. Bár a legkisebb keresetek növekedésének mértéke még nem végleges, a két számjegyű emelkedés valószínűsíthető, főként a minimálbér esetében, itt 10-15 százalékos növekményre van kilátás.
 
Török Zoltán szerint a 6 százalékos infláció mellett 2–4 százalékos reálbér-növekedésre van kilátás, és ezt a hazai cégek gond nélkül ki tudják majd gazdálkodni, a korábbi profitnövekményből pedig bérnövekmény lehet 2024-ben. 
 
Ez nem csupán hazai várakozás. Jövőre Magyarországon lehet a legmagasabb a bérek növekedése az Európai Unióban az osztrák Kienbaum tanácsadó cég elemzése szerint. 2024-ben hazánkban átlagosan 9,8 százalékkal emelkedhetnek a bérek, míg Németországban az emelkedés 4,7, Ausztriában pedig 6,5 százalék lehet csupán – véli a cég. Az unión kívül a legnagyobb bérnövekedés Argentínában lehet, ahol a tanácsadó cég szerint 41 százalék fölötti mértékben nőhetnek a fizetések, ez azonban messze elmarad az országot sújtó, éves szinten 88 százalékos inflációtól.
 
A hazai kedvező kilátásra utal egyébként az OECD jelentése is. Eszerint az idei második negyedévben 3 százalékkal nőttek a reáljövedelmek Magyarországon. Ráadásul a háztartások egy főre jutó reáljövedelme a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett, 2023 második negyedévében 0,5 százalékkal, míg az egy főre jutó reál-GDP 0,4 százalékkal bővült.
 
A hazai 3 százalékos növekedés az elemzés szerint az inflációs nyomás enyhülésének tudható be.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Teljesen elérhetetlenné váltak az okmányirodák és a kormányablakok

2024. március 22. 14:34
Informatikai hiba miatt a kormányablakokban és okmányirodákban egyelőre nem lehet ügyeket intézni.

Ha ilyen tejet vett, meg ne igya - lépett a boltlánc

2023. augusztus 07. 11:33
Többen panaszkodtak rosszullétre a piliscsabai Aldiban vett 1,5 százalékos, saját márkás tej fogyasztása után. Összesen 12 ezer liter italt hívtak vissza - itt vannak az érintett tételek.