Változások a hitelkonstrukciókban

2023. január 03. 13:00
Az új esztendő első napjától jelentős változások léptek életbe egyes hitelkonstrukciókban és az állami támogatásokat érintő jogszabályokban: egyebek mellett nőtt a teljes hiteldíjmutató plafon, megszűnt a hitelmoratórium, és idén már három kamatstop is érvényes június végéig.
A személyi kölcsönöknél 2023. január elsejétől 29,9 százalékról 37 százalékra emelkedett a maximális teljes hiteldíjmutató (thm). Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák esetén az 52 százalékot is elérheti a thm az új plafonérték szerint, szemben a 2022 végéig érvényes 44,9 százalékkal. Ezek a maximumok a jegybanki alapkamathoz vannak kötve, és 2023. június 30-ig lesznek érvényesek – írja összefoglalójában a Bank360.hu.  
Változások a hitelkonstrukciókban
A szakportál felsorolása szerint június 30-ig megmarad a kamatstop, ami a meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek drágulását akadályozza meg egy meghatározott szint felett. A 2022 januárjától bevezetett felső limit a változó kamatozású, referenciakamathoz kötött lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik, 2022. november óta pedig a három-, négy- és ötéves kamatperiódusú, nem kamattámogatott lakáshitelekre is kiterjesztették. 
 
Egyelőre idén június 30-ig érvényes a kis- és középvállalkozások hiteleire meghirdetett kamatstop is, továbbá január elsejétől lehetőség nyílt a szabad felhasználású diákhiteleknél is a kamatstopra, 4,99 százalékos plafonnal.
 
Az óév utolsó napjával lejárt a koronavírus-járvány 2020. márciusi kitörésekor elindult hitelmoratórium – hívja fel a figyelmet erre is a Bank360.hu. Így 2023. január elsejétől azoknak a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is újra el kell kezdeniük a törlesztést, akik mindeddig igénybe vették a felfüggesztés lehetőségét. Egyedül az aszálykárosult agrártermelők számára 2022 őszén meghirdetett hitelmoratórium él továbbra is, egészen 2023. december 31-ig. Mint ismeretes, a hitelmoratórium alatt felhalmozott költségek miatt nem növekedhet az adósok rendszeres havi törlesztőrészlete, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezt nem kell kifizetniük. Ezt úgy oldja meg a konstrukió, hogy meghosszabbítják a futamidőt, a törlesztési idő pedig annyival nő, amennyi a többletköltségek kifizetéséhez szükséges.
 
– A hitelmoratóriumos adósok ugyanakkor ettől függetlenül tapasztalhatnak majd törlesztőrészlet-emelkedést. Ha ugyanis a moratórium alatt a hitelüknek volt kamatfordulója, akkor a kamatstop által megengedett mértékig megnőhet a hitelük kamata, és ebből fakadóan a havi részletük összege is – jegyzi meg a szakportál.
 
– A babaváró hitel sorsa sokáig bizonytalan volt, ezért számos bank felfüggesztette év végén a kölcsönigénylés befogadását. A 2022. december 28-án megjelent kormányrendelet szerint azonban a támogatás egészen 2024-ig velünk marad. A támogatást azonban változatlan feltételekkel lehet igényelni 2023-ban, így a bankok is újraindították a konstrukció forgalmazását – mutat rá a Bankmonitor.hu. 
 
Egyes hitelintézeteknél az igénylések befogadása – az OTP Banknál, az ERSTE Banknál, a Gránit Banknál és a K&H Banknál – folyamatos volt, ami így is marad. A decemberben felfüggesztés mellett döntő CIB Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank és UniCredit Bank a Bankmonitor.hu információi szerint ugyancsak újraindították az igénylések befogadását. Az új év első hetében azonban még nehézséget jelenthet az igényléshez szükséges tb-igazolás beszerzése, ugyanis az igazgatási szünet 2023. január 9-ig tart.
 
Továbbra is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és a hozzákapcsolódó hitelt, azonban ez nem is volt veszélyben, hiszen nem volt az igénylésének határideje – emlékeztet a Bank360.  A falusi csok azonban lejárt volna 2022 végén, de ezt is meghosszabbította a kormány 2024 végéig. A falusi csokkal továbbra is kistelepüléseken lehet legfeljebb 10 millió forint állami támogatáshoz és kedvezményes kölcsönhöz jutni ingatlanvásárlás és -bővítés, -korszerűsítés esetén.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg magyar megy át vásárolni ebbe a szomszédos országba. Kiderült, hogy mit vesznek.

2024. május 07. 16:00
Ismét virágkorát éli a bevásárlóturizmus. Sokszor 5-600 forintot is foghatunk egy-egy terméken.
 
Ismét útnak indultak a magyarok. Most a szlovákiai révkomáromi élelmiszerboltok parkolói vannak tele a magyar rendszámú autókkal. A pénzváltóknál is sorban állnak az emberek, hogy a forintjukat euróra váltsák - írta meg a 24.hu.

A KORMÁNY ÉS AZ AGRÁRTÁRCA MEGADJA AZ ALAPOKAT A JÖVŐ AGRÁRSZAKEMBEREI SZÁMÁRA

2023. március 30. 14:57
A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.