Változások a hitelkonstrukciókban

2023. január 03. 13:00
Az új esztendő első napjától jelentős változások léptek életbe egyes hitelkonstrukciókban és az állami támogatásokat érintő jogszabályokban: egyebek mellett nőtt a teljes hiteldíjmutató plafon, megszűnt a hitelmoratórium, és idén már három kamatstop is érvényes június végéig.
A személyi kölcsönöknél 2023. január elsejétől 29,9 százalékról 37 százalékra emelkedett a maximális teljes hiteldíjmutató (thm). Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák esetén az 52 százalékot is elérheti a thm az új plafonérték szerint, szemben a 2022 végéig érvényes 44,9 százalékkal. Ezek a maximumok a jegybanki alapkamathoz vannak kötve, és 2023. június 30-ig lesznek érvényesek – írja összefoglalójában a Bank360.hu.  
Változások a hitelkonstrukciókban
A szakportál felsorolása szerint június 30-ig megmarad a kamatstop, ami a meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek drágulását akadályozza meg egy meghatározott szint felett. A 2022 januárjától bevezetett felső limit a változó kamatozású, referenciakamathoz kötött lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik, 2022. november óta pedig a három-, négy- és ötéves kamatperiódusú, nem kamattámogatott lakáshitelekre is kiterjesztették. 
 
Egyelőre idén június 30-ig érvényes a kis- és középvállalkozások hiteleire meghirdetett kamatstop is, továbbá január elsejétől lehetőség nyílt a szabad felhasználású diákhiteleknél is a kamatstopra, 4,99 százalékos plafonnal.
 
Az óév utolsó napjával lejárt a koronavírus-járvány 2020. márciusi kitörésekor elindult hitelmoratórium – hívja fel a figyelmet erre is a Bank360.hu. Így 2023. január elsejétől azoknak a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is újra el kell kezdeniük a törlesztést, akik mindeddig igénybe vették a felfüggesztés lehetőségét. Egyedül az aszálykárosult agrártermelők számára 2022 őszén meghirdetett hitelmoratórium él továbbra is, egészen 2023. december 31-ig. Mint ismeretes, a hitelmoratórium alatt felhalmozott költségek miatt nem növekedhet az adósok rendszeres havi törlesztőrészlete, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezt nem kell kifizetniük. Ezt úgy oldja meg a konstrukió, hogy meghosszabbítják a futamidőt, a törlesztési idő pedig annyival nő, amennyi a többletköltségek kifizetéséhez szükséges.
 
– A hitelmoratóriumos adósok ugyanakkor ettől függetlenül tapasztalhatnak majd törlesztőrészlet-emelkedést. Ha ugyanis a moratórium alatt a hitelüknek volt kamatfordulója, akkor a kamatstop által megengedett mértékig megnőhet a hitelük kamata, és ebből fakadóan a havi részletük összege is – jegyzi meg a szakportál.
 
– A babaváró hitel sorsa sokáig bizonytalan volt, ezért számos bank felfüggesztette év végén a kölcsönigénylés befogadását. A 2022. december 28-án megjelent kormányrendelet szerint azonban a támogatás egészen 2024-ig velünk marad. A támogatást azonban változatlan feltételekkel lehet igényelni 2023-ban, így a bankok is újraindították a konstrukció forgalmazását – mutat rá a Bankmonitor.hu. 
 
Egyes hitelintézeteknél az igénylések befogadása – az OTP Banknál, az ERSTE Banknál, a Gránit Banknál és a K&H Banknál – folyamatos volt, ami így is marad. A decemberben felfüggesztés mellett döntő CIB Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank és UniCredit Bank a Bankmonitor.hu információi szerint ugyancsak újraindították az igénylések befogadását. Az új év első hetében azonban még nehézséget jelenthet az igényléshez szükséges tb-igazolás beszerzése, ugyanis az igazgatási szünet 2023. január 9-ig tart.
 
Továbbra is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és a hozzákapcsolódó hitelt, azonban ez nem is volt veszélyben, hiszen nem volt az igénylésének határideje – emlékeztet a Bank360.  A falusi csok azonban lejárt volna 2022 végén, de ezt is meghosszabbította a kormány 2024 végéig. A falusi csokkal továbbra is kistelepüléseken lehet legfeljebb 10 millió forint állami támogatáshoz és kedvezményes kölcsönhöz jutni ingatlanvásárlás és -bővítés, -korszerűsítés esetén.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez mindent megváltoztathat: űrben megtermelt áramot sugároztak a Földre

2024. február 26. 16:38
Ez a fejlesztés ott is tudna áramot termelni, ahol az erre szolgáló földi infrastruktúra megsemmisült.
 
Kaliforniai mérnökök fejlesztése úgy demokratizálhatja az energiához való hozzáférést, mint ahogy a műholdak által a Föld bármely pontján elérhetővé tett internet teszi az információval – írja a hvg.hu.

Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka

2023. szeptember 25. 15:18
Akár már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatunk az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken, Mosonszentmiklóson, a Településfásítási Program őszi ültetési időszakának nyitóeseményén.