Változnak a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának feltételei

2023. július 27. 13:49
Az Agrárminisztérium módosította a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának részletes feltételeiről szóló rendeletét.
 
Változnak a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának feltételei
 
A  59/2016. (IX. 14.) FM rendeletet módosítása főként az új közös agrárpolitika elemeinek technikai jellegű átvezetéséből adódik, de emellett az alábbi fontosabb változásokat is tartalmazza - írta cikkében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
 
Mezőgazdasági termékkel kapcsolatos promóciós intézkedések esetén:
 
  • támogatható költségként elszámolhatók kis- és középvállalkozásnak minősülő kedvezményezett esetén verseny, kereskedelmi vásár és kiállítás szervezésével és az azon való részvétellel kapcsolatos költségelemek közül az utazási költségek mellett a megjelenített termékek szállításának költsége is;
  • jelképes díjanként, versenydíjanként és győztesenként legfeljebb 1000 eurónak megfelelő forintösszegű elszámolható díj mértéke legfeljebb 3000 eurónak megfelelő forintösszeg értékre nőtt;
  • az elsődleges mezőgazdasági termeléssel foglalkozó kedvezményezettek esetében a 60 000 euróról 10 000 eurónak megfelelő forintösszegre csökkent, míg a mezőgazdasági termékek feldolgozásával vagy mezőgazdasági termékek forgalmazásával foglalkozó, az erdészeti ágazatban működő vagy az EUMSz 42. cikkének hatályán kívül eső tevékenységet folytató kedvezményezettek esetében a 500 000 euróról 100 000 eurónak megfelelő forintösszegre csökkent az az értékhatár, amelyet meghaladó támogatásokról a támogatás nyújtó szervezet (AMC) közzététel céljából adatot szolgáltat a Támogatásokat Vizsgáló Iroda, mint az állami támogatások európai uniós versenyszempontú vizsgálatáért felelős szervezet részére.
 
Módosult továbbá a tudástranszfer és a tájékoztatási tevékenység végzésének támogatására vonatkozó rész, ami kiegészült az innováció előmozdítása érdekében végzett tevékenységgel.
 
A rendelet előírja, hogy a támogatott intézkedéseknek összhangban kell lenniük a mezőgazdasági ismeretek és innovációk rendszerével (AKIS), melynek leírása a magyar Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervben található.
 
A továbbiakban a tanácsadási szolgáltatás nyújtásának támogatására az irányadó közösségi jogszabály a 2021/2115 európai parlamenti és tanácsi rendelet.
 
Az egységes szerkezetbe foglalt hatályos rendelet itt érhető el. 
 
forrás: agrotrend.hu/NAK - Dr. Sidlovits Diána és Varga Zsuzsanna

A  59/2016. (IX. 14.) FM rendeletet módosítása főként az új közös agrárpolitika elemeinek technikai jellegű átvezetéséből adódik, de emellett az alábbi fontosabb változásokat is tartalmazza - írta cikkében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Kapcsolódó cikkek

Zajlik az aratás, fokozott figyelmet kér a járművezetőktől az Agrárgazdasági Kamara

2023. július 07. 14:19
Országszerte folynak az aratási munkálatok, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek és vontatók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a közutakon közlekedőket, hogy legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a járművezetőket, hogy – a balesetek elkerülése érdekében – tanúsítsanak fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve körültekintően közlekedjenek.

Hóvihar tombol Kaliforniában – videó

2023. február 27. 10:41
Elképesztő havazás és brutális mennyiségű csapadék érkezett Kaliforniába.
 
Csapadékrekordok dőltek meg Kalifornia déli részén a szokatlanul esős és havas hétvégén – közölte vasárnap az amerikai meteorológiai szolgálat.
 
Dél-Kaliforniában csaknem 2 méter hó hullott a hétvégén a magasabban fekvő hegyekben, de a télies időben már 300 méter felett tartós volt a hóréteg.