Változó zöldítés, emelkedő támogatások

2017. január 27. 08:57
Változások lesznek az idén a zöldítési és termeléshez kötött támogatásokban az egységes kérelem benyújtásánál – hangzott el az AGROmashEXPO-n megtartott szakmai konferencián.

Szentirmay Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárközgazdasági főosztályvezetője a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) csütörtöki szakmai napján a változások között említette, hogy bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája például a sziki kenderrel és a négermaggal; a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból pedig állandó kultúrának minősül majd. A termeléshez kötött támogatások változásai közül kiemelte, hogy támogathatók lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények (a menta, a bazsalikom, a tárkony és a rozmaring).
Elmondta, hogy a nemzeti támogatások között szerepel az idén – átmeneti támogatásként – a dohány, az anyakecse de minimis támogatása, továbbá a kivételes alkalmazkodási tejtámogatás; ezekre a jogcímekre összesen 26,1 milliárd forint jut. A baromfi állatjóléti támogatásra 2017-ben 12,0 milliárd forintot fordítanak. Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatása idén 1,25 milliárd forint lesz. 
A sertés állatjóléti támogatás ebben az évben 9,144 milliárd forintot tesz majd ki, a tenyészkoca (anyakoca) állatjóléti támogatásra pedig 8,6 milliárd forintot fordítanak. A sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatása 1,1 milliárd forintot tesz ki. Az állatbetegségek megelőzésének, leküzdésének támogatására az idén 10,5 milliárd forintot költenek. Az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására 3,6 milliárd forint a támogatási keret.


Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: minden vidékfejlesztési pályázatot kiírnak 2017 március végéig. A pályázatok, a projektek értékelése, elbírálása is felgyorsul, és a kifizetések is ütemesebbé válnak.
Fórián Zoltán, a Takarék Agrárközpont agrárszakértője elmondta: a mezőgazdasági termelők eddig nem látott alacsony kamatszinten juthatnak forrásokhoz, kedvező szinten vannak a támogatások is. A tervezett agrárberuházásokat tehát jó kondíciók mellett lehet megvalósítani. Erre piaci nyomás is van, mondta, rámutatva, hogy a gabonaárak alacsonyak, és csak a folyamatos fejlesztésekkel lehet versenyképesen, hatékonyan termelni. Hozzátette: a magyar agrárium hitelállománya - az egyéni és a társas vállalkozásokét is ideszámítva - 800-900 milliárd forint. A állomány az idén várhatóan 1000 milliárd forint fölé nő.
– A mezőgazdaság szereplői jó adósok, ebben a szektorban a legkisebb, 2 százalék alatti, a hitelek bedőlésének aránya, ezért ezen a piacon élesedik a banki verseny – mondta Fórián Zoltán.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Jövőre a kormány nem számol szja- és áfacsökkentéssel

2017. április 26. 07:47
Az Országos Közszolgálati Érdekegyezető Tanács 2017. április 24.-ei ülésén az előzetes tervek szerint a 2018-as költségvetés, valamint a 2017-es bérintézkedésekből kimaradt munkavállalók helyzetének áttekintésére került volna sor, de az idő csak a költségvetésre volt elég.
 

A külföldi EU-munkavállalók jogbiztonságát meg kell teremteni a Brexit után

2017. december 11. 09:14
A brit üzleti szektor vezető érdekképviseleti szervezetei szerint a Brexit-tárgyalások első szakaszát várhatóan lezáró előzetes megállapodás elérése után most a külföldi EU-tagországokból érkezett munkavállalók jogbiztonságának végleges garantálására kell helyezni a hangsúlyt - írja az MTI.