Csak az a szép zöld gyep...

2023. február 03. 13:49
Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.
 
Az első felhívás keretében épületenként akár 3 millió forint támogatást is el lehet nyerni arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat. A pályázaton olyan fővárosi társasházak, lakásszövetkezetek vehetnek részt, amelyek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.
Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni.
Csak az a szép zöld gyep...
Különösen a nyári hónapokban válhatnak „sivataggá” az intenzíven beépített belvárosi részek, de az udvarok zöldítésével városi oázisokat lehet létrehozni, javítja a lakók életminőségét. Minél több ház udvara zöldül ki, annál elviselhetőbbé válik az élet a városban.
 
Az Égig Érő Fű pályázat a főváros uniós ciklushoz igazított zöldinfrastruktúra-akcióterve, a Radó Dezső Terv részeként látott napvilágot. Kifejezetten olyan belvárosi "gangos" társasházak számára hirdetik meg, ahol az egyetlen esély a zöldítésre a belső udvar feltörése. Sok esetben maga az utca is fásíthatatlan az alatta burjánzó közművek és védőtávolságaik miatt. Az önkormányzat pénzzel, szaktudással és segédanyagokkal támogatja a lakóközösségek zöldítési törekvéseit a belvárosi hősziget csökkentése és az egészségesebb környezet érdekében. A pályázókat 800 ezer és 3 millió forint közötti összeggel támogatják, a beadott pályázatokat szakértő zsűri bírálja el. A jelentkezés határideje március 3-a. A részletek itt találhatók: http://egigerofu.budapest.hu
 
A decemberben zárult „közösségi költségvetés” ötletpályázatának egyik győztes projektje a homlokzatzöldítés, amit összesen ötven millió forinttal kíván támogatni a Fővárosi Önkormányzat.
Nemcsak a belvárosi társasházakat invitálja zöldítésre, hanem mindazokat a budapesti családi házakat, társasházakat, lakásszövetkezeteket, intézményeket, amelyek elköteleznék magukat a vertikális kertek, a homlokzatok zöldítése mellett.
 
A támogatás feltétele, hogy zöldítésre kiválasztott fal közterülettel határos legyen. Beültetését az önkormányzat szakcége végzi el a tulajdonosok engedélyével és az építésügyi, műemlékvédelmi, valamint egyéb hatósági előírásokat betartva. A pályázóknak pedig annyit kell vállalniuk, hogy minimum öt évig gondoskodnak a zöld homlokzat fenntartásáról. Jelentkezni február 28-ig lehet. További részletek itt olvashatók: http://homlokzatzoldites.budapest.hu 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Kedvezményes egészségügyi szolgáltatás LIGA tagoknak

2024. március 06. 13:51
2024. március 5-én a LIGA Szakszervezetek egy komplex egészségügyi szolgáltató céggel, az Affidea Magyarország Kft.-vel írt alá közös megállapodást írt alá, így a LIGA Szakszervezetek tagjai kedvezményesen tudják igénybe venni a vállalat által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat.

Cafeteria Kisokos

2023. december 06. 16:31
2023. december 6-án megjelent Fata László Cafeteria Kisokos - 2024. című kiadványa, amely alcíme  „Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához”.