Varga Mihály: az adóátalakítás a gazdaságfehérítés kulcsa

2023. november 22. 13:04
Az adóátalakítás a gazdaságfehérítés kulcsa, a kormány a közterhek emelése helyett a hatékony behajtásukra összpontosít – idézte az MTI  a pénzügyminiszter Nézőpont Intézet keddi (nov.21.) rendezvényén elmondott szavait.
Varga Mihály: az adóátalakítás a gazdaságfehérítés kulcsa
Varga Mihály hangsúlyozta, a 2010 utáni eredmények bizonyítják, hogy az adóteher csökkenthető, ha a közterhek megkerülését sikerül visszaszorítani.
 
„Magyarországi adórendszer átalakítását a versenyképesség javítása indokolta, és a kormány arra törekedett, hogy a munkavállalók terhei a családi adókedvezmények fenntartása mellett éppúgy mérséklődjenek, mint a munkahelyeket teremtő tőke adózása” – fejtette ki a miniszter.
 
Varga Mihály elmondása szerint a többletbevétel a fogyasztási típusú adóknak köszönhető, legfontosabb eszközei pedig az online pénztárgépek és az online számlarendszer, továbbá az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) és a POS-terminálok.
 
Utóbbiakra a tárcavezető szerint nem a készpénzfizetés visszaszorítása miatt van szükség, mindenkinek az egyéni döntésén múlik, mit választ a törvényes fizetési lehetőségek közül.
 
„A nemzetközi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy egy gazdaság annál „tisztább”, minél alacsonyabb a készpénzfizetés aránya” – tette hozzá.
 
Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az adórendszer átalakításának sikerét a nemzetközi adatok is igazolják. Magyarország ezen területen európai szinten is a legsikeresebbek egyike, miközben a tagállamok túlnyomó többsége növelte a közterhek mértékét az elmúlt években.
 
Véleménye szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adóbefizetés támogatása mellett az adórendszerben keletkező adatvagyont is egyre hatékonyabban kezeli és hasznosítja. A tárcavezető abban bízik, hogy az elektronikus áfabevallási rendszer bevezetése ugyanúgy sikeres lesz, mint az szja-bevallások átalakítása.
 
A Nézőpont gazdaságkutatási igazgatója szerint a fekete- és szürkegazdaság alakulását mutatja a közterhek megkerülésének visszaszorulása.
 
Vukovich Gabriella ezért is üdvözölte, hogy az intézet kutatása alapján Magyarországon jelentősen csökkent a zsebbe fizetés aránya, és nőtt azoké, akik látják a szabálykövetés előnyeit, miközben a jogosulatlan előnyszerzést egyre többen utasítják vissza.
 
„Az áfarés (beszedhető és beszedett áfa közötti különbség) 2017 és 2021 között 14,3 százalékról 4,4 százalékra csökkent, ez az egyik legjobb eredmény a térségben” – tette hozzá Vukovich Gabriella.
A Nézőpont Intézet igazgatója az elmúlt évek egyik sikertörténetének nevezte a magyarországi gazdaságfehérítést, amelyet többek között az online fizetés, a hálapénz tilalma, a kedvező adókörnyezet, a hatékony jogérvényesítés egyaránt segített.
 
Mráz Ágoston Sámuel szerint uniós felmérések bizonyítják, hogy az emberek érzik a korrupció visszaszorulását, a gazdaságfehérítő intézkedések hatékonyságát.
 
Az Eurobarométer adatai alapján Magyarországon 2005-ben a lakosság 22 százaléka tapasztalt korrupciós eseteket, 2023-ban már csak 9 százaléka. Ugyanakkor 2005-ben még csak a magyarok 12 százaléka szerint volt hatékony a kormány korrupció elleni tevékenysége, 2023-ban ez az arány elérte a 36 százalékot.
 
Ebben a mutatóban csak az osztrákok (39 százalék) és lengyelek (37 százalék) előzték meg Magyarországot.
 
Az egy főre jutó elcsalt, be nem fizetett áfa értéke 2021-re 73 euróra csökkent Magyarországon, az áfabevétel pedig 80 százalékkal emelkedett 2010 óta.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Vasút a Holdon: itt vannak a NASA tervei

2024. május 13. 11:37
A NASA teljes gőzzel dolgozik a következő Holdra szálláson, viszont most sokkal nagyratörőbb tervei vannak egy gyors fordulónál. Az űrügynökség nemrég bejelentette egy elektromágneses vasút kiépítését a Hold felszínén, amely többek között a tervezett állandó holdbázisok közötti szállítórendszerként működne.

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

2024. április 17. 14:27
Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.