VDSZ: Reálbéremelésre van szükség!

2020. december 11. 12:14
A VDSZ Elnöksége a 2021 évre vonatkozó béremelési kilátások megtárgyalása után állásfoglalást adott ki.
VDSZ: Reálbéremelésre van szükség!

Az Elnökség tisztában van azzal, hogy a koronavírus által okozott gazdasági válság sok ágazatban - a turizmus-vendéglátás, a kultúra és a szórakoztatóipar, valamint a közúti fuvarozás területén – jelentős károkat okozott. Kormányzati intézkedések hiányában a károk munkahelyek tízezreinek megszüntetésével jártak és járnak mind a mai napig. Ezzel szemben viszont sok ágazatban a pandémiás helyzettől függetlenül, illetve szigorúbb szabályozások mellett is folyamatosan dolgoztak, dolgoznak munkavállalók milliói. 

Azokra a munkavállalókra, akiket a válságba került vállalkozások elbocsátottak nem lehet hivatkozni, így a minimálbéremeléssel és a garantált bérminimummal kapcsolatos munkáltatói álláspont álságos.

A VDSZ Elnöksége - figyelembe véve a környező országokhoz viszonyított átlagkereseteket - a Szövetség által képviselt dolgozók bérpozícióit reálkereset növekedésért áll ki.

A VDSZ által képviselt ágazatokban legalább 8%±2% átlagkereset fogadható el, különös tekintettel azokra az ágazatokra, amelyek a vírus által okozott veszélyhelyzet időszakában is magas hatékonysággal termeltek, dolgozóik leterheltsége megnőtt. A VDSZ elnöksége ilyen kiemelt ágazatként tekint a gyógyszeriparra, a vegyiparra és a papíriparra, valamint a gáziparra. Ennek megfelelően a kormányzatnak a minimálbér értékek mellett bérajánlást is ki kell hirdetnie.

Ezzel párhuzamosan a kormánynak a koronavírus által veszteséget okozott válságos ágazatok számára segítséget kell adnia!

A VDSZ Elnöksége a vállalkozások támogatása érdekében a személyi jövedelemadó csökkentését is egy olyan elemnek tudja tekinteni, amely közvetlenül a munkavállalók bérpozícióit erősítheti.

A VDSZ Elnöksége eltökélt abban, hogy a Szövetség tagszervezeteinek bérharcában minden eszközt és támogatást biztosít, hogy 2021-ben is érdemi megállapodások születhessenek.

 

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

2020. április 09. 08:07
Aki viszont eddig szakács volt, elmehet péknek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, lesz még szükség intézkedésekre.

Robbanhatja a koronavírus a távmunkát - a világ legnagyobb kísérlete zajlik

2020. február 26. 08:34
Az atipikus munkavégzési formák egyébként is terjedőben vannak. Nagyot dobhat az arányon a koronavírus járvány terjedése is. A világ legnagyobb home office kísérlete zajlik. A Távol-Keleten vaskalapos főnökök ezrei szembesülnek azzal, hogy nem csak az irodában ülő kolléga dolgozik. Érdemes már most készülni erre.