VDSZ: Reálbéremelésre van szükség!

2020. december 11. 12:14
A VDSZ Elnöksége a 2021 évre vonatkozó béremelési kilátások megtárgyalása után állásfoglalást adott ki.
VDSZ: Reálbéremelésre van szükség!

Az Elnökség tisztában van azzal, hogy a koronavírus által okozott gazdasági válság sok ágazatban - a turizmus-vendéglátás, a kultúra és a szórakoztatóipar, valamint a közúti fuvarozás területén – jelentős károkat okozott. Kormányzati intézkedések hiányában a károk munkahelyek tízezreinek megszüntetésével jártak és járnak mind a mai napig. Ezzel szemben viszont sok ágazatban a pandémiás helyzettől függetlenül, illetve szigorúbb szabályozások mellett is folyamatosan dolgoztak, dolgoznak munkavállalók milliói. 

Azokra a munkavállalókra, akiket a válságba került vállalkozások elbocsátottak nem lehet hivatkozni, így a minimálbéremeléssel és a garantált bérminimummal kapcsolatos munkáltatói álláspont álságos.

A VDSZ Elnöksége - figyelembe véve a környező országokhoz viszonyított átlagkereseteket - a Szövetség által képviselt dolgozók bérpozícióit reálkereset növekedésért áll ki.

A VDSZ által képviselt ágazatokban legalább 8%±2% átlagkereset fogadható el, különös tekintettel azokra az ágazatokra, amelyek a vírus által okozott veszélyhelyzet időszakában is magas hatékonysággal termeltek, dolgozóik leterheltsége megnőtt. A VDSZ elnöksége ilyen kiemelt ágazatként tekint a gyógyszeriparra, a vegyiparra és a papíriparra, valamint a gáziparra. Ennek megfelelően a kormányzatnak a minimálbér értékek mellett bérajánlást is ki kell hirdetnie.

Ezzel párhuzamosan a kormánynak a koronavírus által veszteséget okozott válságos ágazatok számára segítséget kell adnia!

A VDSZ Elnöksége a vállalkozások támogatása érdekében a személyi jövedelemadó csökkentését is egy olyan elemnek tudja tekinteni, amely közvetlenül a munkavállalók bérpozícióit erősítheti.

A VDSZ Elnöksége eltökélt abban, hogy a Szövetség tagszervezeteinek bérharcában minden eszközt és támogatást biztosít, hogy 2021-ben is érdemi megállapodások születhessenek.

 

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Csúnya lehúzás gyanúja a Sparnál - a cég tagad

2019. február 25. 08:40
Munkaügyi eljárás, hatósági vizsgálatok elé nézhet a Spar áruházlánc, mivel úgy tűnik, több szakképzett dolgozójának munkaszerződésében a fizetés alapjául feltüntetett alapbér éveken át nem érte el a garantált bérminimum összegét, dacára a vonatkozó kormányrendelet előírásainak - írja hétfői számában a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a szakminisztérium a munkavállalók javára foglalt állást a bérvitában.

Változások a SZÉP-kártya juttatásaiban

2021. január 20. 09:23
2021. első és második félévére eltérő összeghatárúak lesznek a SZÉP-kártya kedvezményes adózású juttatásai. Az első félévben továbbra is a megnövekedett összeghatárig, szociális hozzájárulási adótól mentesen adhatók a SZÉP-kártya juttatások.