Emberre veszélyes növényt találtak Heves megyében

2022. június 09. 13:46
A bőrre kerülve fényérzékennyé teszik azt, és hólyagokat, nehezen gyógyuló sebeket is okozhatnak.
Emberre veszélyes növényt találtak Heves megyében

Emberi bőrre veszélyes, a kaukázusi medvetalphoz hasonló növény bukkant fel újra Heves megyében, írta közleményében a Heves Megyei Kormányhivatal.

A kormányhivatal szakemberei a Szosznovszkij medvetalpat Kompolt külterületén azonosították, ahol korábban is előfordult már.

A Szosznovszkij medvetalp nedve olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre kerülve fényérzékennyé teszik azt, és hólyagokat, nehezen gyógyuló sebeket is okozhatnak. Mérgező hatása valamivel kisebb, mint a kaukázusi medvetalpé

– fogalmaznak.

Eredeti hazája Ázsia, a Kelet- és Közép Kaukázus. Ez a medvetalpfajta is az európai uniós jogi szabályozás alapján idegenhonos inváziós fajnak minősül.

A kifejlett növény akár a 3-5 méteres magasságot is elérheti. A Kompolt határában talált egyedek tőlevélrózsás állapotúak, változó méretű egyedek (15 és 50 cm közötti magasságúak)

– olvasható a közleményben.

A kormányhivatal munkatársai a növénnyel fertőzött terület felszámolásáról egyeztetnek az önkormányzattal, a földtulajdonosokkal és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal. Az érintettek a korábbi években is hatékonyan működtek együtt a szívós növény elleni védekezésben.

Ha valaki úgy véli, Szosznovszkij medvetalpat talált, ne érintse meg, jegyezze fel a terület helyét és értesítse Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédemi és Hulladékgazdálkodási Főosztályát.

 

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2022/06/08/szosznovszkij-medvetalp-kompolt-veszelyes-noveny/

 

Kapcsolódó cikkek

Elültették a Fenntarthatósági Témahét első fáit

2020. október 13. 08:48
Az emberiség az erdők kapcsán jött rá legelőször, hogy természeti erőforrásaink végesek, az erdők megőrzése pedig elsőként hívta életre a fenntarthatóság gondolatát - ismertette Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Budakeszi Széchenyi István Általános iskolába szervezett faültetésen.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

2020. január 17. 08:45
Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.