Védettséget kapnak a jelzett turistautak az állami erdőgazdaságoktól

2023. december 01. 12:27
Az Agrárminisztérium és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) együttműködési megállapodást írt alá a hazai turistaegyesületek első szövetsége, a Magyar Turista Szövetség megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen november 30.-án, Budapesten.
Védettséget kapnak a jelzett turistautak az állami erdőgazdaságoktól
A megállapodás szerint az állami erdészeti társaságok vállalják, hogy a területükön vezető, szabványosan jelzett turistautak létesítése, megszüntetése vagy módosítása előtt mindig egyeztetnek a szakmai szervezettel.
Stratégiai együttműködés a VM és a Magyar Természetjáró Szöv... - Országos  Erdészeti Egyesület
Az MTSZ terepi felmérése szerint a mintegy 17 ezer kilométernyi hazai turistaút 42 százaléka állami erdőterületen vezet, ezért az együttműködés fontos lépés az 1930-as évek óta használatos turistajelzés-rendszer egységes, átlátható alkalmazása felé. A dokumentumot az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és Garancsi István, az MTSZ elnöke írta alá.
Védettséget kapnak a jelzett turistautak az állami erdőgazdaságoktól -  Turizmus.com
Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár az eseményen tartott köszöntő beszédében kiemelte, hogy a 21. században új kihívások előtt áll az erdei turizmus, amely fejlesztése mellett az agrártárca továbbra is elkötelezett a turista szervezetekkel együttműködésben.
Turista Magazin - Védettséget kapnak a jelzett turistautak
Az állami erdészeti cégcsoport 2010 óta több mint 40 milliárd forintot fordított az erdei turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, melynek működtetésére évente mintegy 4 milliárd forintot gazdálkodik ki. A tárca dolgozik a Közös Agrárpolitika új pályázati kiírásán, melyek keretében a magántulajdonú erdőkben is lehetőség lesz a kisebb turisztikai fejlesztések támogatására.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Új makettekkel bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark

2023. február 28. 13:29
Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen.
A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A két hektáros területen már javában készülnek a szezonra.
 
A dinnyési Várparkban a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre, méretük pedig akár két és fél méteres is lehet.

A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án.

2024. február 02. 17:44
A tárlat a Somló-hegyen zajló legújabb régészeti kutatások eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a terület késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait és a két korszak fémműves mestereinek legszebb alkotásait - áll az intézmény csütörtöki közleményében.