Vendégségben Wenckheiméknél - interaktív kiállítás

2023. szeptember 14. 15:47
Szabadkígyóson rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb és egyben legromantikusabb mesebeli kastélya, ahol a 21. századi látogató is megtapasztalhatja a 19. század második felének főúri életformáját.
 
Vendégségben Wenckheiméknél - interaktív kiállítás
Társasági központ
A szabadkígyósi kastély 1879-ben készült el, Wenckheim Frigyes gróf és felesége, Krisztina elképzelései szerint, Ybl Miklós tervei alapján. A német neoreneszánsz stílusú épületet korának legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel, a pinceszintre telepített gőzgép biztosította például az épület vezetékes vízellátását. A mesekönyv lapjaira kívánkozó rezidenciának annyi bejárata van, ahány évszak, annyi szobája, ahány hét és annyi ablaka, ahány nap egy évben, és egy csodás angolpark öleli körül.
 
A kastély egészen a második világháború kitöréséig a vidéki főúri társasági élet egyik központjaként működött.
 
Életre kel a múlt
Az épületbe lépve a Vendégségben Wenckheiméknél című modern, interaktív kiállítás olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne ide. Egy vizitkártya segítségével a varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élheti át a főúri hagyományokat. Egy kiválasztott karakter által személyes hangon megszólaló hős a kastély egykori lakóit idézi meg, hétköznapjaikat és ünnepeiket elmesélve, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus szerelmi történeteken át kalauzolja végig a kastélyon.
 
A könyvtártól a toronyig
A kiállítás a könyvtárban indul, ahova az elegáns enteriőr helyreállítása mellett visszakerültek a régi kötetek megmaradt töredékei. 390 olyan könyv, amely egykor is itt sorakozott a polcokon, illetve más Wenckheim-könyvtárból további 600 eredeti példány.
A kastély könyvtára - Fotó: NÖF Nonprofit Kft.
 
A ház végigjárása után a látogató felmehet a kastélytoronyba is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas kastélyparkra.
 
A tavaly márciusban megnyílt szabadkígyósi kastély műemléki helyreállításáért megkapta az ICOMOS díját, idén pedig az Év Kerékpárútja is a Wenckheim-kastélyhoz vezető kerékpárút lett, amely Békéscsabáról indul.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Több százan érkeztek a Folly tobozszüretére

2022. november 23. 18:47
November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a badacsonyörsi Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai.
 
A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.
 
A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.

Zempléni vármesék a Rákócziakról

2023. szeptember 12. 15:52
A Zempléni-hegység egyszerre páratlanul szép kirándulóhely, történelmi múltunk vérzivataros és dicsőséges időszakainak tanúhelye, messze földön híres borvidék, egykoron lovagok, boszorkányok, tündérek birodalma.