Vetőmag Világkongresszus volt Budapesten

2017. május 31. 09:26
A világ mintegy 10 országából érkezett vetőmag-kereskedők látogattak el 2017. május 25-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) monorierdői fajtakitermesztési állomására. A vendégek 22 Magyarországon nemesített zöldborsófajta fajtabemutatóját tekintették meg, továbbá megismerkedtek a fajtakitermesztés jogszabályi hátterével és ideális hazai körülményeivel.

A monorierdői állomáson a budapesti Vetőmag Világkongresszusra érkezett nemzetközi nagyvállalatok képviselőit fogadták. A vendégek többnapos, sokszínű szakmai programjuk részeként látogatták meg a NÉBIH által elvetett 22 féle zöldborsót felvonultató fajtabemutatót.

A fajtasort az egyik legjelentősebb hazai zöldborsóvetőmag-előállító vállalkozás, a Kulcsár Vetőmag Kft. megbízásából telepítették a szakemberek. A rendezvényen bemutatták, hogy az általuk nemesített és fenntartott zöldborsófajták a vetőmag-szaporítás során, magyarországi éghajlaton stabilan megőrzik az egyes fajták jellemző tulajdonságait.

A fajtakitermesztő állomás működését, valamint az azt meghatározó jogszabályi környezetet Károlyi Gyula, a NÉBIH igazgatóhelyettese ismertette a vendégekkel. A vezető szakember kiemelte, hogy a post control vizsgálatok szervezésében és végrehajtásában Magyarország élenjárónak számít a nemzetközi vetőmag-előállítás területén.

A vállalkozás a vizsgálatok meggyőző eredményei alapján olyan kereskedelmi megállapodások létrejöttére számít, amelyek hozadéka minden tekintetben pozitív a magyar gazdaság számára.

 

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Rákaptak a díjtámogatott agrárbiztosításokra

2018. május 14. 09:01
Magyarországon a gazdálkodók 13,3 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítók és biztosító egyesületek részére 2017-ben, amiből 10,02 milliárd forint után kívánták a termelők igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást. A díjtámogatott agrárbiztosítások rendszerében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. A túligénylés esetén visszaosztásra kerül sor.

Cafeteria szabályok 2019-re, változások jövőre

2018. július 24. 07:56
2018. július 20-án az Országgyűlés elfogadta azt 2019-es adócsomagot, mely alapjaiban változtatja meg a béren kívüli juttatások szabályrendszerét. És bár ősszel lehetnek még némi módosítások, a szakértők az eddig megismert és elfogadott jogszabályokkal számolnak.