Vidékfejlesztés, pályázat: 2021-től ügyesebben kéne

2021. január 11. 09:17
Az új vidékfejlesztési ciklust jobb előkészítéssel, szervezettséggel kell előkészíteni annak érdekében, hogy kevesebb módosítás, késés és jobb hatékonyság mellett jussanak a gazdák pályázati támogatáshoz. És okosabban kellene felhasználni a forrásokat.
Vidékfejlesztés, pályázat: 2021-től ügyesebben kéne
Határidő, költség, példa

Mindezt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) javasolja, hozzátéve, már most gőzerővel készülni kellene a 2 éves átmenti időszakra és az új ciklus feltételeinek kialakítására. A MOSZ szerint így elkerülhető a pályázati kiírások késedelme, olykor 20-30-szori módosítása. Ha sikerül megelőzni, hogy egy-másfél évet kell várni a pályázatok elbírálására, akkor nem kellene a termelőknek azzal szembesülniük, hogy mire elkezdhetik a beruházást, a tervezett költségeik 20-30%-kal nőnek. A MOSZ emlékeztet a sikeres példákra: amikor a megemelkedett költségeket kompenzálták, vagy leszorították a bírálati időket 1-2 hónapra. A MOSZ sürgeti azt is, hogy a járvány kapcsán meghirdetett támogatások is gyorsan eljussanak az agrártermelőkhöz.

 

palyazat

(Fotó: Horizont Média/archív)

 

Magasabb társfinanszírozást, okosabb felhasználást!

A MOSZ javaslata egyrészt az, hogy a pályázatok kiírásától a kifizetésig tartó folyamatban egy kézben összpontosuljon a felelősség és a cselekvési lehetőség. Emellett a nemzeti társfinanszírozás mértéket a jelenlegi, az unióban a legalacsonyabb szintről a lehetséges maximumra (80%) kell emelni, míg a pályázatok bírálati idejét le kell szorítani 3, a kifizetéseket 1 hónapos határidőre. A vidékfejlesztési források felhasználását illetően a MOSZ hasonló állásponton van, mint az agrárkormányzat: a támogatásokat döntően a versenyképesség javítására és modernizációra, azaz beruházásokra, elsődlegesen az állattenyésztési ágazat és kertészet fejlesztésére, öntözésfejlesztésre, a precíziós gazdálkodás erősítésre, digitalizációra kell fordítani.

A MOSZ emellett újra elindítaná a támogatott szaktanácsadást. Mindezekkel – mutat rá a szakmai szervezet – érdemi modernizáció, fejlődés valósulhat meg a következő ciklusban a hazai agráiumban.

agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Fejlessze agrárvállalkozását közvetlen uniós forrásokból 2021-2027 közötti időszakban

2020. március 06. 08:03
Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: az uniós Horizont 2020 program ugyan utolsó évéhez érkezett, de 2021-től Horizont Európa néven 100 milliárd euró költségvetéssel indul az újabb 7 éves keretprogram.

Precíziós gazdálkodás a szőlőtermesztésben

2020. október 13. 08:55
A szőlőültetvényeket nagyfokú heterogenitás jellemzi. A precíziós szőlőtermesztésben különösen fontos, hogy minél több és minél pontosabb információt gyűjtsünk az ültetvényünkről. Állókultúra lévén a folyamatos és megismételt adatok lehetővé teszik az idősoros adathalmazok alkalmazását. A gyakorlati használhatóságot az adatok térinformatikai feldolgozása adja.