Vidékfejlesztés: több tíz milliárd forint támogatásról döntött az Agrárminisztérium

2018. július 04. 07:45
Több mint 21 milliárd forintról született döntés a Vidékfejlesztési programban júniusban. Ez azt jelenti, hogy újabb 17 pályázati felhívás esetében, 634 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium. A csaknem 50 milliárd forintos fel nem használt kerettel pedig a borászat és az élelmiszer-feldolgozás támogatására nyílnak meg lehetőségek. Jelenleg 300 milliárd forint keretösszegű vidékfejlesztési felhívás nyitott, amelyekre még lehet pályázni.

1258 milliárd forintra nőtt a Vidékfejlesztési program kötelezettségvállalása, miután júniusban több mint 21 milliárd forintról született döntés – mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A több mint 1200 milliárd forint a teljes keret 97 százaléka, a legutóbbi döntés során pedig 634 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium. Jelenleg 27 vidékfejlesztési felhívás nyitott, mintegy 300 milliárd forint keretösszeggel, amelyre az elkövetkezendő időszakban folyamatosan lehet pályázni. 

A minisztérium döntött ugyanakkor a fel nem használt források sorsáról is, amely idén mintegy 50 milliárd forintos keretet jelent, és újabb pályázati lehetőséget nyit az élelmiszer-feldolgozás és a borászat támogatására. Emellett a tárca újabb 15-20 milliárd forint összegű felhívást hirdet az ökológiai gazdálkodást folytatók számára is.

Ezen kivül döntöttek a helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére beérkezett pályázatokról. A felhívás keretösszege 12,6 milliárd forint, amelyre 783 kérelem érkezett be, közel 20 milliárd forintos igénnyel. Az irányító hatóság eddig 336 kérelmet támogatott, mintegy 7,8 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően helyi termelői piacok vagy vásárterek kialakítása, illetve közkonyhák fejlesztése valósulhat meg. 84 olyan pályázó kérelmét támogatták, akik főleg a falusi turizmus fejlesztésére több mint 3,3 milliárd forint támogatást fordíthatnak.

Az élelmiszeripari beruházások 2 milliárd forint támogatásban részesültek, az állattartó telepek korszerűsítésére pedig 13 kérelem kapott mintegy 1,7 milliárd forint támogatást. A kertészeti fejlesztésekre újabb 71 kérelem nyert támogatást, közel egymilliárd forint értékben, a fiatal mezőgazdasági termelők pályázatai közül pedig 53 nyert mintegy 660 millió forint támogatást.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Fűszerpaprika-termelők igényelhetnek támogatást

2017. május 08. 07:48
A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014 (IV. 4.) VM rendelet alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhet a fűszerpaprika-termelő a minőségi fűszerpaprika termelése céljából megvásárolt fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására – közölte az Államkincstár.

Több mint 3 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásról döntött a Miniszterelnökség

2017. augusztus 15. 13:09
A Vidékfejlesztési Program újabb 3,2 milliárd forintnyi forrásának odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. Ez alkalommal kistelepülések egyedi szennyvízkezelése valósulhat meg uniós forrásból.