Vietnámi munkaerő Magyarországon

2021. december 02. 11:26
Egyre több vállalkozás tapasztalja azt, hogy nehéz megfelelő számú betanított munkást, szakmunkást találni Magyarországon. A stabil munkaerőért már Ukrajnánál is messzebb kell azonban menni. Ezért a figyelem az EU-n kívüli – harmadik országbeli – munkaerő felé irányul. Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting ügyvezetője elmondta nekünk, miért előnyös vietnámi munkavállalókra építeni, hogyan toborozzák a leendő vendégmunkásokat.
Vietnámi munkaerő Magyarországon

Mióta dolgoznak nálunk vietnámiak?

- Már a nyolcvanas években szoros kapcsolat volt Magyarország és Vietnám között. A mai 40-es, 50-es korosztálynak gyorsan beugorhat, hogy az általános iskolákban leveleztünk vietnámi "pajtásokkal". Zajlott egy intenzív felsőoktatási csereprogram is, azok a vietnámi diákok, akik adott évben a legjobb egyetemi felvételit írták otthon, választhattak, hogy melyik szocialista országban kívánnak továbbtanulni. Magyarország a legkedveltebb úticélja volt annak idején a vietnámi éltanulóknak. A tanulók itt maradtak, így a 80-as évekre már mérhető vietnámi vendégmunkás-kolónia élt nálunk. A rendszerváltás után azonban elkezdtek megszűnni a munkahelyek, és ez a trend sokáig így is maradt. 2013 körül kezdett el vészesen fogyni újra itthon a munkaerő, és 2016 óta beszélhetünk újra nagyobb létszámban érkező vietnámi betanított munkás, segédmunkás létszámról, számos iparágban.

Miért éppen vietnámi munkások? Közelebb nincsen munkaerő?

- Szorgalomban, munkabírásban az ázsiai munkaerő hagyományosan erős. Közülük is kitűnnek a vietnámi munkások. Vietnám lakossága gyorsan növekszik, miközben a munkahelyek száma stagnál. Ezt az ország vezetése is belátta, így kontrolláltan, de elengedik állampolgáriakat külföldre dolgozni. A vietnámi oktatás színvonala, a munkások megbízhatósága, kitartása, tanulékonysága miatt pedig előszeretettel is alkalmazzák őket szerte a világban. Így számunkra is ideálisak. A vietnámi munkások bérük jelentős részét hazaküldik, ebből támogatják az otthoni, idősebb generációt, hiszen nyugdíjrendszerük nincs. Motiváltak abban, hogy minél többet keressenek, ezért készséggel vállalják a többműszakos munkarendet, túlórát. Ebből fakadóan rugalmasan lehet kezelni a munkaidejüket, partnerek abban, hogy ha kell, időszakosan többet dolgozzanak, hiszen más dolguk itt nem nagyon van.

Mennyiért dolgoznak ők?

- Ugyanannyit keresnek, mint a magyar, ukrán, szerb munkások. Nem alacsonyabb a bérigényük, így nem is nyomják le a magyar béreket. Ez egyébként logikus is, hiszen a bérkülönbségek azonnal megoldhatatlan feszültséget okoznának a cégeken belül, amelyeket rövidesen elhagyna a magyar munkaerő. Egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni. Pusztán vietnámi munkások, vagy vendégmunkás-állomány egyetlen hazai céget sem tud működtetni. Ki lehet velük egészíteni a hazai létszámot, elsősorban a betanított munkás, szakmunkás pozíciókban, de teljes egészében vendégmunkásokra átállni nem lehet.

Mennyire bonyolult a vietnámiak magyarországi munkavégzését engedélyeztetni?

- Mire egy vietnámi szakmunkás megkapja a magyarországi ideiglenes munkavállalási vízumot, az hosszú folyamat. Egymástól független hivatalok ellenőrzési, átvilágítási láncolatán mennek keresztül, mire egyáltalán elindulhatnak Magyarország felé. Ez a folyamat még kint, Vietnámban elkezdődik. Ha egy jelentkezőnek nem kifogástalan az erkölcsi előélete, nem rendelkezik a szükséges bizonyítványokkal, jó egészségi állapottal, akkor már ott megbukik, és nincs tovább. A magyarországi hivatalok szintén megvizsgálják az illetők előéletét, de azt is, hogy az adott pozíció, álláshely biztosan nem tölthető-e be magyar munkavállalóval. Ha az látszik, hogy egy pozícióra igazolhatóan nincs magyar munkaerő, csak akkor jöhet szóba rá vendégmunkás. A kontroll akkor sem ér véget, ha már itt vannak. Csak azon a munkahelyen dolgozhatnak, amelyre az engedélyük szól, a hivatalok nyilvántartják a lakcímüket, tartózkodási helyüket, és évente, kétévente meg kell hosszabbítaniuk a munkavállalási engedélyüket. Ha gond van a munkájukkal, vagy a személyükkel, elveszítik a lehetőségét a magyarországi tartózkodásnak.

Mit tegyen el munkaadó, ha szeretne vietnámi vendégmunkást alkalmazni? Toborozhat Vietnamban?

- Nem, az egész folyamatot csak a kellő engedélyekkel rendelkező cégek tudják elvégezni. Engedély szükséges a vietnámi és a magyarországi munkaerő-közvetítéshez is. Ha egy cégben felmerül az ez irányú igény, javaslom, hogy egyeztessünk, járjuk körbe a kérdést közösen, mert a vendégunkások foglalkoztatása több kötelezettséggel jár, mint a hazai munkásoké. Ha a munkaadó úgy dönt, hogy alkalmazni akar vietnámiakat, akkor cégünk a teljes engedélyeztetési eljárásban támogatást nyújt. De nem csak az engedélyeztetésben. Mi elvégezzük a vietnámi toborzást, és ha megvan minden engedély – és csak akkor - be is utaztatjuk a vendégmunkásokat az országba, egészen a megrendelő telephelyéig.

Az Aarenson Consulting által toborzott vietnámi szakmunkás

Az Aarenson Consulting professzionális módon toborozza a vietnámi szakmunkásokat

Hogy állnak a vietnámi vendégmunkások a nyelvtudással?

- Cégünk betanított munkára, egyszerűbb szakmunkákra hoz be elsősorban külföldi munkaerőt. Ezekben a munkakörökben nem jellemző a kiforrott angol nyelvtudás, hacsak nem volt az illető már korábban is vendégmunkás valahol. Ezért mi tolmácsolást, a  dokumentációk fordítását, nyelvoktatások szervezését is biztosítjuk. Így már nincs nyelvi probléma.

Milyen többletfeladatai vannak egy magyar munkaadónak, ha vietnámi munkás felvételébe kezd?

- Az első feladat nagyon gyakorlatias: szállást kell nyújtania, amely később a munkások regisztrált tartózkodási címe is lesz. A második fontos feladat már szofisztikáltabb. Fel kell készítenie a magyar munkavállalókat arra, hogy vendégmunkások fognak érkezni hozzájuk. Ugyanis ha van elutasítottság a magyarok részéről, annak az oka szinte mindig a tájékozatlanság. Ha nem tudják a magyar munkavállalók, hogy kik ezek, miért jöttek és meddig maradnak, annak természetes, hogy bizalmatlanság lesz a következménye. Ahol viszont megtörténik egy előzetes tájékoztatás, az a tapasztalatunk, hogy nagyon eredményes a közös munka, és mindenki nyer a vendégmunkásokkal.

Az Aarenson Consulting segít a részletes információk elérésében:

- Általános tudnivalók: Vietnámi munkaerő toborzás
- Szakterületek, ahol sikerrel közvetít: Szakmunkás, fizikai munkás munkaerő
- Egyeztetés: Ajánlatkérés

(Támogatott tartalom)

Nyitókép: Vietnámi segédmunkás az élelmiszeriparban

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

12 órás vagy hatórás munkanap?

2021. szeptember 14. 09:35
Extrémek? Miközben nem egyszer írtunk már arról, hogy egyre több helyen kísérleteznek a négynapos munkahéttel, a rövidebb munkaidővel, a világon ennek az ellenkezőjére is bőven van példa. Ilyen például a kínai „996-os munkakultúra”, ami annyi tesz, hogy a dolgozók reggel 9-től este 9-ig dolgoznak, a hét hat napján. Miközben az Egyesült Államokban és Európában is, már a 8 órás munkanap és a 19. században elindított 40 órás munkahét is idejétmúltnak tűnik.

Hivatalos munkahely: mi dönti el, hogy a munkavállaló hol végezze a munkáját?

2019. október 24. 14:47
A munkaviszony egyik alapvető eleme a munkahely meghatározása, vagyis az, hogy a munkavállaló hol köteles a munkáját végezni. A munkavállaló alapvető kötelezettsége, hogy az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen, és munkát végezzen. Ezért lényeges kérdés, hogy a munkavégzés helyét miként lehet meghatározni. Mi történik, ha a munkavállalónak a munkahelyen kívül kell dolgoznia? Hivatalos munkahely: mi dönti el, hogy a munkavállaló hol végezze a munkáját?